Nem fenyeget a ,,Nagy Földrengés" Kaliforniában?

2000.08.23. 15:03
Az USA nyugati partján, Kalifornia államban mindenki állandó félelemben él egy különösen erős földrengéstől, az úgy nevezett "Big One"-tól tartanak. Most a kutatók megpróbálják megnyugtatni a lakosságot. A Hayward-árok ugyanis, ahol a San Francisco-i-öblöt veszélyeztető rengés feszültséggócát korábban sejtették, mégsem rejti ezeket az iszonyatos erőket.
Újabb mérések szerint Kaliforniában a földkéreg egyik 19 kilométeres darabja állandó mozgásban van, és jórészt feldolgozza a kontinentális lemezek közti feszültséget. Ezáltal a nagy rengésekhez nem tud elég energia összegyűlni.

Kaliforniában a földkéreg egyik 19 kilométeres darabja állandó mozgásban van
Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a feszültséggócként ismert árok mellett élők biztonságban lennének a földrengésektől - figyelmeztet Roland Bürgmann, a berkeley-i Kalifornia Egyetem geofizikusa a Science magazin hasábjain. Továbbra is egy sor olyan hely ismert a San Francisco-i- öböl környékén, ahol a mélyben rejlő erők házakat összedöntő földrengéseket lennének képesek kiváltani.

A Hayward-árok a Kalifornián végighúzódó Szent András-törésvonal részét képezi, és régóta tartanak attól, hogy innen indulhat ki a mindent elsöprő katasztrofális földrengés, a "Big One".

Nem tanácsos felmondani a földrengés elleni biztosítást - mondja Robert Simpson, az United States Geological Survey geofizikusa. Az új kutatási eredményeket ő a maga részéről figyelemreméltónak nevezte, és nem csak a végkövetkeztetései miatt, hanem mert ez volt az Szent András-törésvonal első olyan vizsgálata, ahol műholdakat is felhasználtak.

Korábban a kutatók az árok felszínén felállított műszereikkel nem voltak képesek megállapítani, hogy a mélyben milyen tektonikus erők dolgoznak. De Bürgmann és munkatársai egy műholdakkal támogatott eljárást alkalmaztak, amely nagy területre kiterjedően képes elemezni a földkéreg alakváltozásait.

Ha a nyomás az árok valamely részén megnövekszik, kimutatható a földfelszín alakváltozása. A műholdas ellenőrzés képeiből le lehet olvasni, hol emelkedett meg és hol horpadt be kismértékben a földkéreg. Ha az egymásba akadt földtani lemezek között a feszültség egy kritikus pontot meghalad, az energia földrengés formájában hirtelen felszabadul.  • Tippek
  • Babaváró hitel