16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Még Gates a leggazdagabb ,,dolgozó ember"

2000.06.16. 11:26
Immár tizennegyedszer állította össze a világ leggazdagabb ,,dolgozó embereiről" szóló listáját a Forbes, magazin, s eszerint továbbra is Bill Gates a legvagyonosabb üzletember a Földön. Bár magánvagyonának egyharmada elúszott az elmúlt hónapokban, a Microsofttal szembeni antitröszt-eljárás miatt, még mindig maradt körülbelül 60 milliárd dollárja a redmondi szoftvercég alapítójának.

A lap nem vette figyelembe a sorrend összeállításakor az uralkodókat, monarchákat és hercegeket, valamint a ,,szelvényvagdosókat", a csak részvényeik hozamából élőket, akiknek a vagyona egyébként némileg elmarad az aktív vállalatvezetőkétől, cégalapítókétól.

A magazin összeállította a nem aktív szupergazdagok listáit is, amelynek egyike a "Királyok, királynők és diktátorok" címet viseli, és amelyben Fáhd szaúdi király a leggazdagabb, 30 milliárd dolláros vagyonnal. A szelvényvagdosók rangsorát pedig 15 milliárd dollárral Liliane Bettencourt, az életét L'Oréal- és Nestlé-részvényekből tengető francia multimilliárdosnő vezeti, második pedig 12,8 milliárddal a német Quandt-család, amely a BMW autógyárat ellenőrzi.

470 milliárdos a Földön

Bill Gates ugyan óriási összegeket vesztett a tőzsdén, mégis megőrizte első helyét
A Microsoft alapítója, Bill Gates ugyan óriási összegeket vesztett a tőzsdén, mégis megőrizte első helyét, amelyet részben éppen versenytársai, a szoftveripar és a technológiai szektor más reprezentánsai közelítettek meg a leginkább.

A technológiai vállalkozók 1999 telén tucatjával kerültek be a milliárdosok közé a Forbes szerint, ám idén tavasszal jött a kijózanító árfolyamkorrekció, és sokan visszacsúsztak a ,,százmilliomosok" közé.

Jelenleg a Forbes szerint még így is 470 dollármilliárdos van a Földön. A lap kétszázas toplistájára való felkerüléshez legalább 1,7 milliárd dollár szükségeltetett, ami 100 millióval több, mint a tavalyi határéték volt.

A kivétel: Larry Ellison

Továbbra is amerikaiak uralják a top 10-et, vagyis a legesleggazdagabbak közül hatan az USA-ból származnak. Ez azonban visszaesést jelent az 1999-es hét egyesült államokbeli szupergazdaghoz képest.

A kivételt Larry Ellison, az Oracle szoftvercég alapítója jelenti, aki egy év alatt 37,5 milliárd dollárral növelte vagyonát, s így immár 47 milliárdnál tart. Ezzel feljött a második helyre, Bill Gates mögé, aki hatodszor lett listavezető.

Jól tartja magát a listán Paul Allen, a Microsoft egyik társalapítója, aki ráérzett arra, hogy a törsztellenes per igencsak megárthat a szoftvervállalatnak, s ezért az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt jelentős Microsoft-pakettet adott el a tőzsdén.

Érdekesség, hogy a ,,self-made-men"-ek között található al-Szaúd herceg, aki egyre inkább technológiai részvényekbe fekteti a pénzét. Vele ellentétes taktikát követ Warren Buffett, aki a hagyományos papírokat kedveli leginkább, és saját cégén, a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó Berkshrie Hathawayen kívül résztulajdonosa például a Coca-Colának is.

A VILÁG LEGGAZDAGABB ÜZLETEMBEREI

1. Bill Gates (USA, Microsoft) - 60 milliárd dollár
2. Larry Ellison (USA, Oracle) - 47 milliárd dollár
3. Warren Buffett (USA, Berkshire Hathaway) - 28 milliárd dollár
4. Paul Allen (USA, Microsoft-társalapító) - 28 milliárd dollár
5. Alwalid bin Talal al-Szaúd herceg (Szaúd-Arábia, vegyes) - 20 milliárd dollár
6. Theo és Karl Albrecht és családjuk (Németország, Aldi) - 20 milliárd dollár
7. Sam Walton (USA, Wal-Mart) - 20 milliárd dollár
8. Maszajosi Szon (Japán, Softbank) - 19,4 milliárd dollár
9. Michael Dell (USA, Dell) - 17,8 milliárd dollár
10. Kenneth Thomson (Kanada, Thomson Corp.) - 16,1 milliárd dollár

(Zárójelben a szupergazdagok hazája, és az általuk irányított cég neve.)

Forrás: Forbes magazin  • Hírek
  • Bankszámla