Judit
3 °C
7 °C

Még Gates a leggazdagabb ,,dolgozó ember"

2000.06.16. 11:26
Immár tizennegyedszer állította össze a világ leggazdagabb ,,dolgozó embereiről" szóló listáját a Forbes, magazin, s eszerint továbbra is Bill Gates a legvagyonosabb üzletember a Földön. Bár magánvagyonának egyharmada elúszott az elmúlt hónapokban, a Microsofttal szembeni antitröszt-eljárás miatt, még mindig maradt körülbelül 60 milliárd dollárja a redmondi szoftvercég alapítójának.

A lap nem vette figyelembe a sorrend összeállításakor az uralkodókat, monarchákat és hercegeket, valamint a ,,szelvényvagdosókat", a csak részvényeik hozamából élőket, akiknek a vagyona egyébként némileg elmarad az aktív vállalatvezetőkétől, cégalapítókétól.

A magazin összeállította a nem aktív szupergazdagok listáit is, amelynek egyike a "Királyok, királynők és diktátorok" címet viseli, és amelyben Fáhd szaúdi király a leggazdagabb, 30 milliárd dolláros vagyonnal. A szelvényvagdosók rangsorát pedig 15 milliárd dollárral Liliane Bettencourt, az életét L'Oréal- és Nestlé-részvényekből tengető francia multimilliárdosnő vezeti, második pedig 12,8 milliárddal a német Quandt-család, amely a BMW autógyárat ellenőrzi.

470 milliárdos a Földön

Bill Gates ugyan óriási összegeket vesztett a tőzsdén, mégis megőrizte első helyét
A Microsoft alapítója, Bill Gates ugyan óriási összegeket vesztett a tőzsdén, mégis megőrizte első helyét, amelyet részben éppen versenytársai, a szoftveripar és a technológiai szektor más reprezentánsai közelítettek meg a leginkább.

A technológiai vállalkozók 1999 telén tucatjával kerültek be a milliárdosok közé a Forbes szerint, ám idén tavasszal jött a kijózanító árfolyamkorrekció, és sokan visszacsúsztak a ,,százmilliomosok" közé.

Jelenleg a Forbes szerint még így is 470 dollármilliárdos van a Földön. A lap kétszázas toplistájára való felkerüléshez legalább 1,7 milliárd dollár szükségeltetett, ami 100 millióval több, mint a tavalyi határéték volt.

A kivétel: Larry Ellison

Továbbra is amerikaiak uralják a top 10-et, vagyis a legesleggazdagabbak közül hatan az USA-ból származnak. Ez azonban visszaesést jelent az 1999-es hét egyesült államokbeli szupergazdaghoz képest.

A kivételt Larry Ellison, az Oracle szoftvercég alapítója jelenti, aki egy év alatt 37,5 milliárd dollárral növelte vagyonát, s így immár 47 milliárdnál tart. Ezzel feljött a második helyre, Bill Gates mögé, aki hatodszor lett listavezető.

Jól tartja magát a listán Paul Allen, a Microsoft egyik társalapítója, aki ráérzett arra, hogy a törsztellenes per igencsak megárthat a szoftvervállalatnak, s ezért az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt jelentős Microsoft-pakettet adott el a tőzsdén.

Érdekesség, hogy a ,,self-made-men"-ek között található al-Szaúd herceg, aki egyre inkább technológiai részvényekbe fekteti a pénzét. Vele ellentétes taktikát követ Warren Buffett, aki a hagyományos papírokat kedveli leginkább, és saját cégén, a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó Berkshrie Hathawayen kívül résztulajdonosa például a Coca-Colának is.

A VILÁG LEGGAZDAGABB ÜZLETEMBEREI

1. Bill Gates (USA, Microsoft) - 60 milliárd dollár
2. Larry Ellison (USA, Oracle) - 47 milliárd dollár
3. Warren Buffett (USA, Berkshire Hathaway) - 28 milliárd dollár
4. Paul Allen (USA, Microsoft-társalapító) - 28 milliárd dollár
5. Alwalid bin Talal al-Szaúd herceg (Szaúd-Arábia, vegyes) - 20 milliárd dollár
6. Theo és Karl Albrecht és családjuk (Németország, Aldi) - 20 milliárd dollár
7. Sam Walton (USA, Wal-Mart) - 20 milliárd dollár
8. Maszajosi Szon (Japán, Softbank) - 19,4 milliárd dollár
9. Michael Dell (USA, Dell) - 17,8 milliárd dollár
10. Kenneth Thomson (Kanada, Thomson Corp.) - 16,1 milliárd dollár

(Zárójelben a szupergazdagok hazája, és az általuk irányított cég neve.)

Forrás: Forbes magazin

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?