Biotechnológiai és internetes cégek a Fortune listáján

2000.04.04. 12:42
Ugyanaz a tíz vállalat áll a Fortune magazin legfrissebb toplistájának az élén idén is, amelyik tavaly vezette az 500 legnagyobb árbevételű amerikai cég rangsorát. A lista állandóságát mutatja, hogy a General Motors továbbra is a legnagyobb egyesült államokbeli társaság (immár harminchetedszer elnyerve e pozíciót), s a GM amúgy világelsőségét is biztosan őrzi.

Ami az első tíz amerikai céget illeti, csupán a sorrend változott közöttük. A távközlés óriása, az AT&T feljött a tizedikről a nyolcadik helyre (ezzel is igazolva az információtechnológia fejlődését), az autógyártó Ford pedig visszaesett a másodikról a negyedik pozícióba. (E két változás minősíthető a legnagyobbnak a Top Tenből.) Az ötödik helyen tanyázó General Electric viszont nem a listán ugrott előre, hanem a profitokat tekintve: idén ez a társaság érte el a legnagyobb nyereséget az ötszázak között, több mint 10 milliárd dolláros eredményt elkönyvelve.

Ha alaposabban megnézzük az ötszáz legnagyobb árbevételű amerikai cég ranglistáját, akkor kiderül, hogy a félezer társaság összesen 22 millió embert foglalkoztatott és 410 milliárd dollár profitot termelt 1999-ben. Ez az USA-ban realizált nemzetgazdasági szintű nyereség 47 százaléka. Az ötszáz legnagyobb 6,3 ezer milliárd dolláros összbevételt ért el, s ez több mint Japán és Németország 1998-as GDP-je együttvéve.

Ahhoz, hogy idén valaki felkerüljön a Fortune listájára, legalább 3,03 milliárd dolláros forgalmat kellett elérnie. Ezek közé tartozik az AOL is, amely első internetes szolgáltató cégként jutott be a legnagyobbak közé (337. hely az ötszázas listán). Az internetes hálózati és átviteli berendezéseket gyártó Cisco azonban már régen rajta van a listán (a 192.-ről most ugrott előre a 146. pozícióba), csakúgy mint a szervereiről és szoftverjeiről egyaránt ismert Sun Microsystems (150. hely).

A biotechnológia viszont valóban debütált a Fortune listáján: az Amgen nevű cég 463. helyen került be az összeállításba.

Érdekesség, hogy - jóllehet a lista bizonyos szempontból állandónak tűnik - ugyanaz a cégnév az idők során esetleg egészen más tevékenységgel őrizte meg vezető pozícióját (jó példa erre az eredetileg írógépgyártással foglalkozó IBM).

A General Electric történetében idén először, árbevételének nagyobb részét (51 százalék) realizálta pénzügyi tevékenységből, mint a cég elnevezését is adó elektromos berendezések gyártásából (43 százalék). Éppen ezért a társaságot a Fortune immár a pénzügyi szolgáltatók között tartja nyilván, amit Jack Welch, a világ legtekintélyesebb menedzsere, a General Electric vezére mindenáron megpróbált megakadályozni - sikertelenül. A Fortune-t azért nem lehet ,,kézi vezérléssel" (nyomatékos szóbeli figyelmeztetésekkel) irányítani...

Amerika legnagyaobb árbevételű vállalatai

Sorrend Vállalat Ágazat Árbevétel (Mrd USD) (zárójelben a tavalyi helyezés)
1. (1.) General Motors autógyártás 189,1
2. (3.) Wal-Mart Stores kiskereskedelem 166,8
3. (4.) Exxon Mobil olajipar 163,9
4. (2.) Ford Motor autóipar 162,6
5. (5.) General Electric pénzügyi szolgáltatás 111,6
6. (6.) IBM számítástechnika 87,6
7. (7.) Citigroup pénzügyi szolgáltatások 82,0
8. (10.) AT&T távközlés 62,4
9. (8.) Philip Morris dohányipar 61,8
10. (9.) Boeing repülőgépgyártás 58,0

Forrás: Fortune  • Hírek
  • Hírek