Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Nem halasztják el a holland választásokat

2002.05.07. 10:35
Nem halasztják el a parlamenti választásokat - határozták el a vezető holland politikusok a Wim Kok, holland miniszterelnök által kezdeményezett megbeszélésen. Rendkívüli találkozót Pim Fortuyn, holland szélsőjobb vezér meggyilkolása után hívták össze. Hétfőn este a merénylet ellen tüntetők összecsaptak a rendőrséggel a hágai parlament előtt - jelentette a BBC. A rendőrség letartóztatott egy 33 éves fehér holland férfit, akit a gyilkosság elkövetésével vádolnak.
Wim Kok holland miniszterelnök a közelgő parlamenti választások elhalasztásáról tartott megbeszéléseket a többi vezető holland politikussal kedden. A tanácskozáson úgy döntöttek, hogy nem halasztják el a május 15-én tartandó országos választásokat. A választási kampányt már hétfőn felfüggesztették az országgyűlés rendkívüli ülése után.

A tettes

Szemtanúk szerint egy fegyveres férfi hatszor lőtt a hilversumi rádió épületét elhagyó Pim Fortuynra, majd beszállt egy másik férfi vezette autóba, és elhajtottak a helyszínről. A holland szélsőjobb vezérét fején és mellkasán érték a lövések, és nem sokkal a merénylet után meghalt. A hatóságok szerint négy férfi üldözőbe vette az elkövetőt, aki tüzet nyitott rájuk. A rendőrség már elfogott egy 33 éves, "magányos, fehér holland férfit", akit a gyilkosság elkövetésével vádolnak. Az indíték egyelőre nem ismert.

Összecsapások Hágában

Mintegy háromszáz ember gyűlt össze a hágai parlament épülete előtt hétfőn este, hogy tiltakozzon Pim Fortuyn, a szélsőjobb Élhető Hollandia mozgalom vezetőjének meggyilkolása ellen. A tüntetők felszedték a kordonokat, és üvegekkel, kövekkel együtt rendőrség emberei közé dobálták azokat. A rendet csak a készenléti rendőrség alakulatai tudták helyreállítani.

Fortuynt megfenyegették?

A homoszexualitását nyíltan vállaló Fortuyn korában többek között azzal háborította fel a holland választópolgárok egy részét, hogy Hollandia határainak lezárását követelte, és "elmaradt" vallásnak nevezte az iszlámot. Egy múlt heti interjújában azt is elmondta, hogy fél attól, hogy támadás áldozatává válhat, mert rengeteg fenyegető telefonhívást és emailt kapott. Pár héttel ezelőtt ellenzői két, levizelt tortát dobtak az arcába. Klaas De Vries holland belügyminiszter azt állítja, a politikus nem kapott életveszélyes fenyegetést.

Az Élhető Hollandia

Hollandiában a márciusban rendezett helyhatósági választásokon a gazdag, excentrikus közgazdászprofesszor Pim Fortuyn 34 százalékot szerzett Rotterdamban, mozgalmának listája a legnagyobb frakcióvá vált a városban. A közvélemény-kutatások szerint a május 15-én esedékes általános választásokon a mozgalom a parlament alsóházának 150 helyéből akár 20 mandátumot is megszerezhet, ez országos szinten 16 százalékos támogatottságnak felel meg.

Az Élhető Hollandia mozgalom egyik célkitűzése, hogy a holland bevándorlási kvótát évi 40000 főről 10000-re csökkentse. Felmérések szerint a néhai Fortuyn mozgalmának támogatói főleg a fiatalok közül kerülnek ki. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a 18-30 közötti korosztály közel 50 százaléka a muzulmánok bevándorlásának azonnali leállítását szeretné.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!