Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Agyonlőtték a holland szélsőjobb vezérét

2002.05.06. 19:08
Fejbe lőtték Pim Fortuyn szélsőjobboldali holland politikust. A bevándorlásellenes Élhető Hollandia mozgalom vezetője belehalt sérüléseibe. A holland rendőrség már el is fogta a bűntény feltételezett elkövetőjét.
Pim Fortuyn
A BBC értesülései szerint hétfő este hat lövést adtak le az 54 eszentdős Pim Fortuynra. Az idegengyűlöletéről ismert, Leefbaar Nederland (Élhető Hollandia) nevű szélsőjobboldali mozgalom vezére a helyszínen belehalt sérüléseibe, miután egyszer a fején és háromszor mellkasán érték a golyók.

Az ismeretlen merénylő Hilversum városában a nyílt utcán végzett a politikussal, amikor az éppen egy interjúról távozott egy Hilversum központjában álló rádióstúdióból. Egyéb részlet egyelőre nem ismert.

A kormányfő megerősítette: Fortuyn belehalt sérüléseibe

Wim Kok holland kormányfő hétfő este tartott hágai sajtóértekezletén megerősítette, hogy belehalt sérüléseibe Pim Fortuyn, a jobboldal egyik vezéregyénisége, aki ellen néhány órával korábban követtek el merényletet.

A bevándorlásellenes platformjáról ismert 54 éves populista politikusra hétfő késő délután, a közép-hollandiai Hilversumban lőtt rá egy ismeretlen merénylő, aki a fején és a mellkasán is eltalálta. Fortuyn sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy már nem lehetett rajta segíteni.

Őrizetben a feltételezett elkövető

A hilversumi rendőrség este őrizetbe vett egy személyt, aki gyanúsítható a merénylet elkövetésével. Előzőleg négy másik személy kihallgatását folytatta, de illetékesei nem voltak hajlandók elárulni, hogy gyanúsítottként vagy szemtanúként hallgatták ki őket.

Rendszeresen kapott fenyegetéseket a lelőtt politikus

A Fortuyn által vezetett politikai csoport megdöbbenésének adott hangot a merénylet miatt. "Hihetetlen, hogy Hollandiában megtörténhet ilyesmi" - jelentette ki a csoport egyik illetékese, hozzáfűzve: tudomása volt arról, hogy Fortuynt megfenyegették. A meggyilkolt politikus szóvivője ugyancsak arról számolt be, hogy Fortuyn rendszeresen kapott fenyegető telefonhívásokat.

Felfüggesztették a kampányt a holland pártok

Hollandiában a márciusban rendezett helyhatósági választásokon a homoszexualitását nyíltan vállaló Pim Fortuyn 34 százalékot szerzett Rotterdamban, mozgalmának listája a legnagyobb frakcióvá vált a városban. A közvélemény-kutatások szerint a május 15-én esedékes általános választásokon a mozgalom a parlament alsóházának 150 helyéből akár 20 mandátumot is megszerezhet.

Hans Dijkstal, a liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) parlamenti frakciójának vezetője bejelentette, hogy a merénylet miatt valamennyi holland párt felfüggeszti a választási kampányt.

Solana borzalomnak nevezte a történteket

A brit miniszterelnök és az Európai unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyaránt határozottan elítélte azt a fegyveres támadást, amely hétfőn este érte Pim Fortuyn holland szélsőjobboldali vezetőt. Tony Blair a hír hallatán mély megdöbbenését fejezte ki, egyben közölte, hogy elhalasztja tervezett hollandiai látogatását, amely kedden kezdődött volna. "Bármilyen érzelmeket keltsenek is a politikai élet szereplői, a vélemények kifejezésének a szavazófülke a helye" - hangsúlyozta a brit kormányfő. Javier Solana borzalmasnak nevezte a történteket, és rámutatott: egyszerűen elfogadhatatlanok az ilyenfajta erőszakos módszerek.