Lemondott a holland kormány

2002.04.16. 16:29
Lemondott a holland kormány. A kabinet azt követően döntött így, hogy kiderült: egy, a jugoszláviai polgárháborúban történt srebrenicai vérengzés okait vizsgáló jelentés jelentés a holland politikai és a katonai vezetés közvetlen felelősségét állapította meg a közel nyolcezer muzulmán férfi halálát okozó vérengzésben.
Lemondott a teljes holland kormány, miután egy holland kutatóintézet jelentést készített a Srebrenicai mészárlásról. A múlt héten publikált dokumentum a holland kormány és a katonai vezetés felelősségét emlegeti a boszniai háború legvéresebb mészárlásában. Wim Kok miniszterelnök kabinetje keddi válságtanácskozását követően döntött a lemondás mellett. Az országban egy hónap múlva tartottak volna általános választásokat - írja a BBC.

Lehetetlen küldetés

Azok, akik döntéseket hoztak a kelet-boszniai muzulmán enklávé, Srebrenica sorsát illetően - így a holland politikusok és a katonai vezetés is - felelősek a város szerb kézre kerüléséért és az azt követő mészárlásért - áll a holland Háborús Dokumentációs Intézet hat év alatt készült jelentésében - írja a Beta jugoszláv hírügynökség. A dokumentum készítői szerint a kormány a katonákat "lehetetlen küldetésre" küldte, megfelelő fegyverzet és utasítások nélkül.

Az enklávé aktív védelme a szerb támadásokkal szemben nem szerepelt a mintegy kétszáz főnyi holland katona feladatai között, mi több, utasításaik szerint a katonáknak óvakodniuk kellett a konfliktusoktól. Mladics tábornok boszniai szerb hadserege 1995 július 6-tól ostromolta a várost, mely július 11-én esett el.

Az ENSZ is felelős

A jelentés a holland kormány mellett az ENSZ felelősségét is felemlíti. A kérdésre, hogy az ENSZ miért nem próbálta jobban felszerelt fegyveres alakulatok térségbehelyezésével megakadályozni a boszniai szerb hadsereg előretörését a jelentés szerint a válasz az, hogy a nemzetközi szervezetnek nem volt felhatalmazása a beavatkozásra - idézi a Beta J. H. C. Blomot, az intézet vezetőjét. Ezért a zágrábi ENSZ-képviselők határozatlanok voltak a város védelmére indítandó légitámadások kérdésében.

Sem ők, sem a holland csapatok parancsnokai nem döntöttek a mandátum kibővítéséről, a harc felvételéről - nyilatkozta Blom. A legszörnyűbb része a város elestét követő történéseknek a legkevesebb hét és félezer muzulmán férfi eltűnése, akik közül hatezren tömeges kivégzések áldozatául estek.

Nem a hollandok előtt végezték ki a férfiakat

A jelentés tagadja, hogy a kivégzésekre a holland hadsereg szeme láttára történt volna. (A srebrenicai vérengzések idején egyes beszámolók szerint sok gyilkosság történt a holland katonák közvetlen közelében). A holland csapatokat aggasztotta a férfiak sorsa, de nem készültek fel tömeges kivégzésekre - nyilatkozta Blom a Betának.

Srebrenica túlélőinek képviselői tiltakozásukat fejezték ki a jelentés miatt, ami szerintük a felelősség alóli kibújást szolgálja - írja a Beta. A jelentés szerint a meggyilkoltak nagy része a bosnyák hadsereg katonája volt. Ezt az állítást azonban cáfolja a Srebrenicai Asszonyok nevű szervezet. 12-16 éves fiúgyermekek teljes generációját veszítettük el - tette hozzá a szervezet. A kelet-boszniai város 1995 július 11-i eleste után húsz-harmincezer asszonyt és lányt deportáltak a szerb csapatok, és férfiak ezreit mészárolták le. A Háborús Dokumentációs Intézet jelentése hétezer hatszáz oldal, hat éves munka eredménye.  • Bérelnék
  • Bankszámla