Viola
-5 °C
-2 °C

Meghalt Milosevics egyik fő cinkosa

2002.04.14. 12:02
Meghalt a hágai Nemzetközi Törvényszék egyik fő gyanúsítottja, miután csütörtökön főbe lőtte magát. Vlajko Sztojiljkovics, Milosevics volt belügyminisztere a parlament által csütörtökön elfogadott kiadatási törvény elleni tiltakozásként követett el öngyilkosságot.
Életét vesztette Szerbia egyik legkeresettebb háborús bűnöse, Vlajko Sztojiljkovics, Milosevics volt belügyminisztere. A jelenlegi parlamenti képviselő csütörtök éjszaka lőtte főbe magát a parlament épülete előtt, órákkal azután, hogy a törvényhozás elfogadta a kiadatási törvényt - írja a BBC.

Kostunica: figyelmeztetés a nemzetközi közösségnek

Orvosai vasárnap a hajnali órákig küzdöttek az életéért, de a golyó masszív koponya és agykárosodást okozott. Sztojiljkovics péntek óta kómában feküdt. Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök az öngyilkosságot "tragikus eseményként" jellemezte. A kiadatásokat ellenző jugoszláv elnök szerint ez "figyelmeztetés lehet az állandóan feltételeket állító nemzetközi közösségnek, amely folyton nyomás alatt tart minket".

Sztojiljkovicsot a hágai Nemzetközi Törvényszék Koszovóban 1998-99 folyamán elkövetett emberiség elleni bűntettekkel vádolja. Öngyilkossága előtt a még mindig parlamenti képviselő volt belügyminiszter búcsúlevelet is hagyott, ezt a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt képviselője olvasta fel a parlament előtt - írja a BBC.

Sztojiljkovics: Kostunica szétverte Jugoszláviát

Cselekedetemmel tiltakozásomat fejezem ki ennek a bábtestületnek az összes tagja ellen - írta Sztojiljkovics. Búcsúlevelében a volt belügyminiszter Jugoszlávia szétverésével és a "legnagyobb külső ellenség" támogatásával vádolta Gyingyics szerb kormányfőt és Kostunica jugoszláv elnököt. A hazafiak tudják, hogy álljanak bosszút értem - fejezte be levelét Sztojiljkovics.

Inkább megölik magukat

Sztojiljkovicshoz hasonlóan több háborús bűnös jelezte, hogy inkább, meghall, minthogy a Nemzetközi Törvényszék elé állítsák. Ilyen kijelentést tett Radovan Karadzsics, a bosznia szerb állam egykori elnöke is. Órákkal Sztojiljkovics öngyilkossága után pénteken Madridban felakasztotta magát Miodrag Kovacs, jelenlegi egészségügyi miniszter. A madridi szerb nagykövetség munkatársai szerint Kovacs magánéleti okokból végzett életével - írja a BBC.

Az elfogadott kiadatási törvény egyébként egy, a Szerbiát kormányzó koalíción belül megkötött kompromisszum eredménye. Hatálya csak azokra terjed ki, akiket a hágai Törvényszék már most gyanúsítottként kezel - ez megközelítőleg húsz embert jelent. A törvényt az alsóház kétharmados többséggel fogadta el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!