Gusztáv
3 °C
6 °C

Rajtaütés Boszniában

2002.03.01. 13:46
Sikertelen rajtaütést hajtott végre Radovan Karadzsics, a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökének elfogására péntek hajnalban Dél-Boszniában. A nemzetközi békefenntartó erők már csütörtökön is kísérletet tettek a háborús bűnökkel vádolt vezető elfogására.
Sikertelen volt a NATO Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek háború alatti vezetőjének elfogására indított rajtaütése Dél-Boszniában. A csütörtöki azonos célú sikertelen akciót követően a boszniai békefenntartó erők, az SFOR alakulatai pénteken hajnalban indítottak újra akciót a Focsa melletti Celibicsi falu ellen.

Blokád a falu ellen

A csütörtöki rajtaütés során szerzett információk alapján hajtotta végre az SFOR az újabb rajtaütést. Kardzsicsot azonban nem fogtuk el - nyilatkozta Mark Laity NATO-szóvivő a BBC-nek. A Reuters helyszíni beszámolója szerint az SFOR német katonái lezárták a Celibicsibe vezető utakat. Több helikopter és páncélozott harcjármű van a falu körzetében - jelentette helyi lakosokra hivatkozva a hírügynökség.

Focsa környékén szokott bújkálni

Karadzsicsról tudott, hogy a Nemzetközi Törvényszék előli hatéves bujkálása során rendszeresen Focsa körzetében tartózkodott - írja a BBC. Az elfogására irányuló csütörtöki rajtaütés a NATO eddigi leglátványosabb akciója volt a szökésben lévő háborús bűnös ellen. Úgy gondolom ez bizonyítja szándékunkat, hogy az összes háborús bűnöst, különösen Radovan Karadzsicsot el kívánjuk fogni - nyilatkozta Laity. A legjobb lesz, ha megadja magát mielőtt elfognánk - tette hozzá a szóvivő.

Karadzsicsot és katonai parancsnokát, Ratko Mladicsot népirtás és emberiség elleni bűntettek elkövetésével vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék. Jelentések szerint Ratko Mladicsot Jugoszlávia fővárosában, Belgrádban látták utoljára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!