Valér
4 °C
8 °C

Háborús bűnöst bújtat a jugoszláv hadsereg?

2001.11.28. 13:25
A jugoszláv hadsereg bújtatja Ratko Mladics népirtással vádolt boszniai szerb tábornokot - jelentette be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén Carla del Ponte hágai főügyész kedden. Zoran Zsivkovics jugoszláv belügyminiszter cáfolta a vádakat. Jugoszlávia ENSZ-nagykövete szerint nincs különösebb politikai jelentősége a hágai főügyész BT előtt tartott beszámolójának.
Súlyosan kritizálta a jugoszláv vezetést az ENSZ BT előtt Carla del Ponte hágai főügyész, amiért az nem teljesíti Hágával szembeni kötelezettségeit. Az ülésen elhangzott, hogy Ratko Mladics boszniai szerb tábornok - akit hat éve vádoltak meg népirtás elkövetésével, és aki ellen nyilvános elfogatóparancsot is kiadtak - Jugoszláviában van, és a hadsereg hivatalos védelmét élvezi.

A jugók szerint Carla del Ponte nem számít

"Azoknak a személyeknek a listája, akiknek Jugoszlávia menedéket nyújt, nemhogy csökkenne, de még nőtt is" - fejtette ki del Ponte a tanács ülésén, ahol elmarasztalta a jugoszláv vezetést, amiért az mindent elkövet a szerbiai vezetéssel kialakult együttműködés ellehetetlenítéséért. Zoran Zsivkovics jugoszláv belügyminiszter kedden a belgrádi Studio B tévéadónak elmondta, nem tud arról, hogy Ratko Mladics Jugoszláviában lenne. "Azt meg végképp semmi nem igazolja, hogy jugoszláv hivatalos szervek olyan döntést hoztak volna bármely, háborús bűnökkel vádolt személy ügyében, hogy Jugoszlávia területén védelmet és menedéket élvezzen" - jelentette ki a belügyminiszter.

Zsivkovics hozzátette, hogy bárki - akár a hágai főügyész is -, aki információt ad Mladicsról, bizonyítékkal is kell szolgáljon arról, "hol és mikor" bujkál a boszniai szerb tábornok Jugoszláviában. Dejan Sahovics, Jugoszlávia ENSZ-nagykövete úgy értékelte, del Ponte kritikája egyáltalán nem befolyásolja Jugoszlávia nemzetközi helyzetét. "Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Carla del Ponte csak a Nemzetközi Bíróság főügyésze, és egyáltalán nem jelentős politikai személy nemzetközi körökben" - nyilatkozta Sahovics az Amerika Hangja rádiónak.