Emőke
-4 °C
9 °C

Újabb vádak Milosevics ellen

2001.10.19. 16:53
A Milosevics elleni vádirat újbóli kiegészítését kérte Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze a bíróságtól. Az albánok Koszovón belüli erőszakos áttelepítését, illetve elüldözését kívánja a vádpontok közé emelni. A kérést az október 29-én esedékes meghallgatáson tárgyalja a bíróság - jelentette a Beta szerb hírügynökség Hágából.
A vádirat kiegészítését kérte Carla del Ponte Richard May eljáró bírótól Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnök ügyében. Az exelnök koszovói szerepvállalását taglaló vádiratot már egyszer kiegészítette a bíróság, ám miután az az eljáró tanács elé került, minden új kiegészítéshez a bíró engedélyét kell kérni. May bíró október 25-ig adott időt Milosevics kirendelt védőinek, hogy írásban válaszoljanak a főügyész kérésére, és elrendelte, hogy a kérelmet az esedékes október 29-i meghallgatáson tárgyalják.

Több mint kilencszáz gyilkossággal vádolják

Kiegészítési kérelmében a főügyész újabb váddal, az albánok Koszovón belüli erőszakos áttelepítésével és üldözésével illeti Milosevicset. Fontos eleme a kiegészítésnek a Suva Reka és Meja településeken meghaltak és eltűntek, illetve a Belgrád közeli Batajnicán feltárt tömegsírban talált tetemek közti kapcsolat feltárása. Milosevicset eddig 740 ezer albán elüldözésével és több mint kilencszáz megölésével vádolják.

Az augusztus 30-i meghallgatáson Carla del Ponte már jelezte, szándékában áll kiterjeszteni a Milosevics elleni vádakat Koszovót érintően, illetve boszniai és horvátországi háborús bűnök ügyében is vád alá kívánja helyezni. Ez utóbbit október 8-án meg is tette.

Nem ismeri el a "hazug" bíróságot

Az október 29-i meghallgatáson a Horvátországban elkövetett emberiség elleni bűntettekről kell nyilatkoznia Milosevicsnek. Ugyanezen a tárgyalási napon tehetik meg észrevételeiket a vádirat kiegészítésével szemben kirendelt védői, amennyiben vannak ilyen észrevételeik. Ezeket írásban október 19-ig tehetik meg.

Kirendelt védőkre ebben az esetben azért van szükség, mert Milosevics - aki nem ismeri el a bíróság fennhatóságát, azt "hazugnak" és "nem létezőnek" titulálta - nem fogadott védőket. Milosevics június 29. óta van előzetes letartóztatásban Hágában.