Auguszta
-4 °C
2 °C

Kibővítették a Milosevics elleni vádiratot

2001.10.10. 10:38
Megerősítették a Szlobodan Milosevics elleni vádiratot, mely most már Horvátországban elkövetett háborús bűnökkel is vádolja a szerb, majd jugoszláv exelnököt. A dokumentumban bűntársként szerepel az akkori szerb és jugoszláv politikai vezetés szinte egésze. A vádirat a későbbiekben boszniai eseményekre kiterjedhet.
Bővült a Szlobodan Milosevics elleni vádirat, amely immár 1991. augusztus és 1992. június közötti időszakban Horvátországban elkövetett háborús bűnökkel is vádolja a jugoszláv exelnököt.

Szlobodan Milosevics a hágai törvényszék előtt
A 32 pontból álló új vádirat több száz horvát és nem szerb ajkú polgári személy szándékos meggyilkolásával és üldözésével, legalább 170 000 horvát és nem szerb polgári személy deportálásával, valamint több ezer polgári személy törvénytelen és embertelen körülmények közötti fogva tartásával terheli Milosevicset. A "horvátországi vádirat"-ot Carla del Ponte hágai főügyész írta alá idén szeptember 27-én, egyben bejelentve, hogy néhány héten belül ismét kibővítik a Milosevics elleni vádiratot, ezúttal a boszniai háború idején elkövetett háborús bűncselekményekkel - jelentette a SENSE szerb hírügynökség.

Mindenki, mindenki bűnös

A vádirat Milosevics bűntársaként jelöli meg többek között Boriszav Jovics, egykori jugoszláv elnököt, Momir Bulatovics jugoszláv exkormányfőt, Branko Kosztics volt montenegrói elnököt és jugoszláv alelnököt, Milan Babics knini fogorvost - aki nem mellesleg a horvátországi szakadár szerb állam, a Krajnai Szerb Köztársaság elnöke is volt - Vojiszlav Seselj vajdát, aki a Szerb Radikális Párt és a csetnikek vezetője, illetve két azóta merényletek áldozatává lett "tisztogatóvezért", Radovan Sztojicsics Badzsát és Zseljko Raznatovics "Arkant".

A két utóbbi és Milan Martics (aki ellen a Hágai Nemzetközi Törvényszék már 1995-ben vádat emelt Zágráb bombázása miatt) kivételével a többiek ügyében "folyamatban van a nyomozás" - tudta meg a hágai Nemzetközi Törvényszék szóvivőjétől, Florence Hartmanntól a SENSE tudósítója.

Cinizmus, hazugság, videó

Milosevics hágai taktikája ismert, védekezése a hágai Nemzetközi Törvényszék törvénytelen voltára és a terhére rótt vádak alaptalanságára épül. Hogy mit tesznek a további vádlottak?

"Természetesen nem jelentkeznék önként Hágában, de ismerve Milo (Djukanovics) rendőrségének lojalitását, azt hiszem, azonnal letartóztatnának, és gyorspostával küldenének el Hágába" - nyilatkozta a B92 rádiónak Momir Bulatovics.

A szintén montenegrói Branko Kosztics áprilisban nyilatkozott a helyi sajtónak. Akkori véleménye szerint "ha ez népének és országának érdekét szolgálná, akkor nem látná okát annak, hogy ne jelenjen meg a hágai bírák előtt". Ugyanakkor hozzátette, "egyszerű montenegrói állampolgár"-ként szeretné, ha ezt megelőzően érvényesülne alapvető alkotmányos joga, vagyis "ha először a hazai nyomozó- és bírósági szervek végeznék el a saját munkájukat".

Boriszav Jovics egykori jugoszláv államelnök a vádemelést a B92 rádiónak a következőképpen kommentálta: "Az az államelnökség, amelynek munkájáért én vállaltam felelősséget, soha ilyen értelmű döntést nem hozott, sőt, még csak ilyen értelmű javaslata sem volt. A felelősséget tehát csak azok vállalhatják, akik ezeket a cselekményeket elkövették".