Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Milosevics tovább dacol vádlóival

2001.08.30. 12:08
A második hágai fellépésén sem működött együtt vádlóival és a bírákkal Szlobodan Milosevics. A jugoszláv exdiktátor továbbra sem akar védőügyvédet maga mellé, és nem ismerte el a törvényszéket sem. Milosevics egy holland bíróság előtt pert indított "illegális fogva tartása" miatt.
Szlobodan Milosevics a hágai törvényszék előtt.
A háborús és emberiség ellenes bűnökkel vádolt volt jugoszláv államfő, Szlobodan Milosevics csütörtökön másodszor is megjelent a hágai törvényszék előtt. A meghallgatáson ismét arról volt szó, hogy az exdiktátor mellé védőügyvédet kell kirendelni. Az ügyészek azt kérték a törvényszéktől: nevezzen ki egy védőügyvédet a védelmét maga ellátó volt államfő számára. A törvényszék visszautasította az ügyészek kérését, és egy olyan ügyvédet neveznek ki, aki a bírók munkáját segíti, így biztosítják a tisztességes eljárást Milosevics számára.

Bővül a vádlista

Carla del Ponte főügyész ismertette, hogy három váddal bővült az ügyészség listája: ezek a boszniai és horvátországi háborúk idején történtekkel kapcsolatosak, valamit újabb vád született a Koszovóban elkövetett emberiség ellenes bűnök kapcsán.

A következő tárgyalás október végén lesz

Milosevics kifogást emelt a törvényszék törvényessége ellen, és megismételte, hogy nem ismeri azt el. Szerinte diszkriminatív magatartást tanúsítanak vele szemben, mivel elszigetelik családjától, ügyvédeitől és az újságíróktól. A következő meghallgatást október 29-én tartják. A per előkészítése előreláthatóan közel egy évet vesz majd igénybe.

Milosevicset "illegálisan tartják fogva"

Szlobodan Milosevics egyébként pert is indított egy holland bíróságon, ahol azt állítja "illegálisan tartják fogva". Érvelése szerint a Nemzetközi törvényszék működését az ENSZ Biztonsági Tanácsa engedélyezte, és nem a közgyűlés, ezért az törvénytelen. A volt jugoszláv diktátor a NATO bábbíróságának tartja a hágai igazságszolgáltató szervet.

A volt jugoszláv államfőt ez év júniusában adták ki a hágai nemzetközi törvényszéknek, az első bíróság előtti megjelenésre július 3-án került sor. A vádlott magatartása akkor is kihívó volt: hol angolul, hol szerbül beszélt, és nem működött együtt a törvényszékkel. A BBC szakértője szerint a törvényszék kívánatosnak tartja az együttműködést, hiszen az egyik legfontosabb ügyéről van szó.