Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A média is felelős a háborús bűnökért?

2001.10.13. 10:43
Bár a Horvátországban elkövetett háborús bűnök vádlottai között egyetlen újságíró vagy szerkesztő sincs, a média felelősségét mégsem kerüli meg a hágai Nemzetközi Törvényszék. Carla del Ponte nyilvánvalóan szerkesztőkről és újságírókról is beszélt, mint "más, ismert és ismeretlen társelkövetők"-ről. Újságírók és médiavezetők ellen ennek ellenére, bizonyítékok hiányában még nem indul eljárás, tette hozzá Florence Hartman, a Törvényszék szóvivője.
A vádirat azon részében, ahol felsorolják milyen módon vettek részt Milosevics és bűntársai a háborús bűnökben, külön pontban kiemelik: "ellenőrizték, befolyásolták, vagy más módon kihasználták a szerb állami médiát a szerb közvélemény befolyásolására úgy, hogy nacionalizmus motiválta horvát támadásokról eltúlzott vagy hazug módon számoltak be, ezzel terjesztve a horvátok és szerbek közötti gyűlöletet. A szerb média által gerjesztett propaganda fontos eszköz volt, ami nagyban hozzájárult a horvátországi bűntettek elkövetéséhez."

Titkosszolgálatok a vezércikkek mögött

A vádirat szerint a szerb média ez idő alatt közvetlen kapcsolatban volt a szerb kémelhárítással - adta hírül B-92. A szerb kémelhárítás vezetőjének, Alekszander Vasziljevics tábornoknak a szerepét tárgyaló fejezetben leírják, Vasziljevics, mint a kémelhárítás vezetője "a gyűlölet, félelem és erőszak terjesztésében szerepet játszó tevékenységet végzett."

A ruandai háborús bűnökkel foglalkozó bíróságon már folyamatban van az eljárás a médián keresztüli háborús izgatás miatt egy médiaigazgató, egy újságíró és egy őket tanácsokkal ellátó politikus ellen. "Jugoszláviában a helyzet más" - jelentette ki Florence Hartmann, a hágai Nemzetközi Törvényszék szóvivője a Beta szerb hírügynökségnek.

Az elszámolás társadalmi felelősség

"Nem állítjuk, hogy nem voltak direkt felhívások gyilkosságokra a médián keresztül, de nem rendelkezünk elégséges bizonyítékokkal ahhoz, hogy egy újságírókra, illetve konkrét médiumokra és azok vezetőire, vagy a beszámolók megrendelőire koncentráló nyomozásba kezdjünk. Amennyiben nem kerül birtokunkba új információ nem tudunk mit kezdeni a tárggyal. Konkrét gyilkosságra való felhívásra lenne szükség, ami Ruandában az eset volt" - fejtette ki Hartmann.

Jugoszlávia területén még nem találtak ilyen, gyilkosságra közvetlenül felszólító anyagot, ami nem jelenti azt, hogy a jövőben sem találhatnak. Amennyiben a Törvényszék mégsem tudná a jövőben megtárgyalni az eseteket, akkor az utódállamok társadalmi felelősége elszámolnia a média háborúban betöltött szerepével - mondta el véleményét a szóvivő.