Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kikapcsolták Milosevics mikrofonját és megdorgálták

2001.10.30. 14:34
Szlobodan Milosevics emberiség ellen elkövetett bűneit tárgyaló per jövő év február 12-én kezdődik - jelentette a hágai Nemzetközi Törvényszék. A hétfői bíróság előtti megjelenésén Milosevics újból fegyelmezetlenül viselkedett: a bíró csak úgy tudta elhallgattatni, hogy kikapcsolta mikrofonját.

Szlobodan Milosevics jugoszláv exelnök Koszovóban elkövetett emberiség elleni bűneit fogja tárgyalni jövő év február 12-én a hágai nemzetközi bíróság - jelentették be a bírák hétfőn. A volt elnök hétfőn sem ismerte el a felette bíráskodni akaró bíróság törvényességét. Milosevicset hivatalból kijelölt ügyvédek védik, de a volt elnök velük sem működik együtt.

Horvátországi vádakkal egészítették ki a periratot

Hétfőn egy újabb, Horvátországgal kapcsolatos vádat ismertettek a hágai törvényszék előtt, de Carla del Ponte főügyész keddi nyilatkozata szerint hónapokra van szükség, míg az ügyet megfelelőképpen előkészítik. Az elfogadott vádirat-kiegészítés szerint az 1991-1992-es horvátországi háborúban Milosevics 600 horvát haláláért és 170 deportálásáért felelős.

Megdorgálták az exelnököt

Az újabb vádakra Milosevics szózuhataggal válaszolt: szerinte csak a népét védte a "clintoni adminisztrációval" is kapcsolatba hozható terrorizmustól, ez számára megtisztelő feladat volt. "Továbbra sem áll szándékomban megismerkedni valami olyannak a tartalmával, ami távol áll az igazság fogalmától" - mondta a vádakra.

A szózuhatagot végül is Richard May bíró szakította félbe, úgy hogy kikapcsolta a jugoszláv exelnök mikrofonját, és megdorgálta: "Milosevics úr, maradjon kérem csendben!". A periratokba pedig azt írták be, hogy a vádlott nem ismerte el bűnösségét. A hivatalból kijelölt ügyvédek azt kérték a bíróságtól, hogy az ENSZ Világ Törvényszékét fel kellene kérni arra, hogy döntse el: joga van-e a hágai nemzetközi törvényszéknek ítélkezni Milosevics felett.