Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Házasságtörésért rúgták ki a főstratégát

2005.08.11. 10:40
Szigorú erkölcsösséget követel az amerikai hadsereg, még a parancsnokoktól is. Két nap titkolózás után kiderült, hogy a szárazföldi haderő egyik legmagasabb rangú tisztjét nem szexbotrány, hanem házasságtörés miatt mentették fel. A tábornagy a büntetés kihirdetésének napján hivatalosan is elvált megcsalt nejétől.

Kiderült a hétfőn nagy hirtelenséggel leváltott Kevin Byrnes tábornagy bűne. Az amerikai szárazföldi haderő harmadik rangidős tisztje, a kiképzésért és a stratégiai tervezésért felelős parancsnok ügyvédje nyilatkozata szerint "kölcsönös beleegyezésen alapuló felnőttek közti szexuális kapcsolatot létesített". Mivel azonban házas volt, megsértette az amerikai fegyveres erők törvénykönyvét.

"A törvénykönyv tiltja a házasságtörést. Pont." - indokolta a Reutersnek a drákói döntést egy magasrangú, a neve elhallgatását kérő katonatiszt. A szigor mégiscsak meglepő, hiszen a tiszteket gyakorta fegyelmező amerikai hadseregben is ritka, hogy a tábornoki kar tagjait azonnali leszereléssel sújtsák.

Pláne úgy, hogy az 1969 óta a seregben szolgáló Byrnes éppen a nyugdíjazására várt. Ráadásul feleségétől is elvált, a válást hivatalosan a hadsereg fegyelmi döntésének napján mondta ki a bíróság. Feleségétől 2004 óta elkülönülten él.

A hadsereg azonban láthatóan példát akar statuálni. A Reutersnek a neve elhallgatását kérve nyilatkozó főtiszt szerint Byrnesnak a kiképzést irányító parancsnokként pont hogy példát kellett volna mutatnia katonáinak, még a házassági hűség terén is. "Egyszerűen nem hunyhatunk szemet, hiszen pont tőle várjuk el leginkább a katonai törvénykönyv betartatását" - nyilatkozta.

A főtiszt szerint az is elképzelhető, hogy Byrnest a leszerelésen túl akár még a nyugdíját és jövőbeni kedvezményeit is sújtó büntetésre is ítélhetik.

A hadsereg személyzeti dokumentumai szerint az elmúlt években egy tábornok ellen sem hoztak hasonlóan szigorú ítéletet. Legutóbb a haditengerészetnél mentettek fel tábornokot 1995-ben. A szintén külön fegyvernemnek számító légierőnél utoljára 1990-ben szereltek le büntető jelleggel tábornokot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?