Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Házasságtörésért rúgták ki a főstratégát

2005.08.11. 10:40
Szigorú erkölcsösséget követel az amerikai hadsereg, még a parancsnokoktól is. Két nap titkolózás után kiderült, hogy a szárazföldi haderő egyik legmagasabb rangú tisztjét nem szexbotrány, hanem házasságtörés miatt mentették fel. A tábornagy a büntetés kihirdetésének napján hivatalosan is elvált megcsalt nejétől.

Kiderült a hétfőn nagy hirtelenséggel leváltott Kevin Byrnes tábornagy bűne. Az amerikai szárazföldi haderő harmadik rangidős tisztje, a kiképzésért és a stratégiai tervezésért felelős parancsnok ügyvédje nyilatkozata szerint "kölcsönös beleegyezésen alapuló felnőttek közti szexuális kapcsolatot létesített". Mivel azonban házas volt, megsértette az amerikai fegyveres erők törvénykönyvét.

"A törvénykönyv tiltja a házasságtörést. Pont." - indokolta a Reutersnek a drákói döntést egy magasrangú, a neve elhallgatását kérő katonatiszt. A szigor mégiscsak meglepő, hiszen a tiszteket gyakorta fegyelmező amerikai hadseregben is ritka, hogy a tábornoki kar tagjait azonnali leszereléssel sújtsák.

Pláne úgy, hogy az 1969 óta a seregben szolgáló Byrnes éppen a nyugdíjazására várt. Ráadásul feleségétől is elvált, a válást hivatalosan a hadsereg fegyelmi döntésének napján mondta ki a bíróság. Feleségétől 2004 óta elkülönülten él.

A hadsereg azonban láthatóan példát akar statuálni. A Reutersnek a neve elhallgatását kérve nyilatkozó főtiszt szerint Byrnesnak a kiképzést irányító parancsnokként pont hogy példát kellett volna mutatnia katonáinak, még a házassági hűség terén is. "Egyszerűen nem hunyhatunk szemet, hiszen pont tőle várjuk el leginkább a katonai törvénykönyv betartatását" - nyilatkozta.

A főtiszt szerint az is elképzelhető, hogy Byrnest a leszerelésen túl akár még a nyugdíját és jövőbeni kedvezményeit is sújtó büntetésre is ítélhetik.

A hadsereg személyzeti dokumentumai szerint az elmúlt években egy tábornok ellen sem hoztak hasonlóan szigorú ítéletet. Legutóbb a haditengerészetnél mentettek fel tábornokot 1995-ben. A szintén külön fegyvernemnek számító légierőnél utoljára 1990-ben szereltek le büntető jelleggel tábornokot.