Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feri a hegyről

2007.02.22. 11:21
Franciaországban bekövetkezhet, amire senki sem számított. Ségolène Royal zuhanórepülésbe kezdett a közvélemény-kutatásokban, de ez nem javította Nicolas Sarkozy győzelmi esélyeit. A keménykezű belügyminisztert még mindig a fél ország utálja, így, nevető harmadikként a lourdes-i csodaváróhely közelében született François Bayrou ölébe pottyanhat az elnöki cím. A választásokig még sok idő van, de az már biztos, hogy még a vártnál is izgalmasabb lesz a küzdelem.

Alig egy hónapja még minden olyan egyszerűnek tűnt Franciaországban. Az elnökválasztás a két gigász csatája lesz, a bal- és a jobboldal eposzi összecsapása, a kegyetlen Nicolas Sarkozy és a szép Ségolène Royal tized százalékokra kihegyezett csatája. Mígnem Royal úgy döntött, ismerteti programját.

Inkább választanának valaki mást

Royal száz pontban foglalta össze, amit egy szóval is jellemezhetnénk: államszocializmus. A programot stílusosan vörös ruhában ismertető Royal szép ígéreteket tett 35 milliárd euró értékben, arról azonban már kevesebbet beszélt, hogy honnan lesz minderre pénz. A választók nem is fogadták túl jól, a program bejelentése után népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett.


Nicolas Sarkozy

Pedig a szakértők Sarkozy gazdasági programját sem tartják sokkal megalapozottabbnak. A keménykezű belügyminiszter harmincmilliárd eurós költekezést hirdetett meg.

Ráadásul a már vázolt eposzi küzdelem velejárója, hogy a választópolgárok egyre inkább nem valaki mellett, hanem valaki ellenében határozzák meg magukat. Az ország egyik fele Sarkozyt utálja, a másik fele Royalt tartja teljesen alkalmatlannak az elnöki posztra. És ezt a pillanatot használhatja ki a harmadik ember.

A normális Franciaországért

Akit most úgy hívnak, François Bayrou. A Franciaországon kívül szinte teljesen ismeretlen politikus a francia politika egyik nagy öregjének számít. A Pireneusokban, a híres zarándokhely, Lourdes közelében, parasztcsaládban született Bayrou 1988 óta az UDF nevű jobboldali liberális párt vezére. Az UDF 2002 óta a francia politika harmadik ereje, ami egy kétpólusú, jobb-bal osztatú politikai térben általában nem sok sikerrel kecsegtet.

Most mégis harmadikutassága az, ami vonzóvá teheti. Miközben a két másik jelöltet a fél ország gyűlöli, Bayrou ellen szinte senkinek sincs kifogása. Az Ifos közvélemény-kutató február közepi felmérése szerint Bayrou, ha bejutna a második fordulóba, Royallal vagy Sarkozyvel szemben is diadalmaskodna. Egyelőre ugyan még csak a harmadik helyen áll, de a pillanatnyi trendek biztatóak.


François Bayrou

Bayrou másik erőssége az, ami egy ideig Royalé is volt. Hogy hallgat a programjáról. A BVA közvélemény-kutatása szerint a franciák Royal gazdasági programját tartják a legkevésbé hitelesnek, és Bayrouét a leghitelesebbnek. A csavar a történetben, hogy Bayrou még egyáltalán nem hirdetett gazdasági programot.

Ellenben édes szavakat duruzsol a középen álló választók fülébe. Azt mondta, szívesen adna miniszterelnöki megbízást baloldali politikusnak, amúgy pedig balról és jobbról is szívesen nevezne ki minisztereket a kormányába, hiszen Franciaországnak nemzeti összefogásra van szüksége.

Aki zuhan, zuhanni fog

"Franciaországban két törvényszerűség van a választásokon. Az, aki egy évvel a választás előtt a legesélyesebb, sose nyert választást, illetve akinek zuhanni kezd a népszerűsége, annak zuhanni is fog" - nyilatkozta a Kommerszantnak Hervé Morin, az UDF parlamenti képviselője. Egy évvel a választás előtt Nicolas Sarkozy tűnt toronymagasan esélyesnek, most Royal támogatottsága zuhan. Azaz Morin tippje szerint a májusi második fordulóban Bayrou Nicolas Sarkozyt fogja legyőzni.

Persze, még kérdés, hogy Royal zuhanása valóban megállíthatatlan-e.

Egyelőre úgy tűnik, igen. Sarkozy hivatalos jelöltté válása óta folyamatosan elhúzott szocialista riválisától, akinek a felmérések szerint semmi esélye sincs, hogy legyőzze. Ezért a szocialista szavazók a kisebbik rosszat választva tömegesen pártolnak át Bayrouhoz, aki amúgy a jobboldalról is szerezhet szavazatokat, hiszen Sarkozyt még a jobboldalon is sokan túl markáns figurának tartják.


Ségolène Royal

Pánik

A szocialistákon eluralkodó pánik jele az is, hogy Royal gazdasági tanácsadója, Eric Besson egy hete kiszállt a kampánystábból, és azóta a pártot is elhagyta. Bessonnak a pletykák szerint Royal mindenható élettársával, a szocialista pártelnök François Hollande-dal gyűlt meg a baja. "Három hónapja figyelem, ahogy a kampányunk rossz irányba halad. Rosszul van megszervezve, és rosszul is megy" - nyilatkozta Besson az Europe-1 rádióadónak.

Távozása amúgy változást hozhat a kampányban. Royal hétfőn már próbálkozott is, a közszolgálati TF1 tévécsatorna vitaműsorában egész jól szerepelt. A műsorban száz, statisztikai alapon kiválasztott francia tehetett fel neki kérdéseket, és sokak szerint Sarkozynél jobban oldotta meg feladatát. Sarkozy a múlt héten szerepelt a műsorban. Ugyanakkor a legtöbb kommentár szerint annyira nem szerepelt jól, hogy megfordítsa a trendeket. Pedig vörös ruháját is lecserélte a szocialista előválasztásokon viselt fehér kosztümre.

Pillanatnyilag csak egy dolog tűnik biztosnak. A francia elnökválasztás még a vártnál is izgalmasabb lesz. Úgy néz ki, hogy az eposzi összecsapás elmarad, de még sok idő van az április 22-i első fordulóig. Mindenesetre ahogy ez most kinéz, ha Bayrounak sikerül bejutnia a májusi második fordulóba, akkor Lourdes már nem csak Mária megjelenése miatt lesz csodaváró hely.