Béla
4 °C
15 °C

Briteket és amerikaiakat tartóztattak le Pekingben

2008.08.06. 12:05
A kínai hatóságok őrizetbe vettek két brit és két amerikai állampolgárt Pekingben, akik Free Tibet feliratú transzparenseket függesztettek ki a fészek stadion közelében lévő villanyoszlopokra. A rendőrség a kínai törvényeknek megfelelően járt el, az ugyanis korlátozza a tüntetéshez és a gyülekezéshez való jogot.

Négy embert vettek őrizetbe a kínai hatóságok csütörtök reggel, a két brit és két amerikai Free Tibet feliratú táblákkal demonstrált a fészek stadion közelében egy hídon, írja a Guardian. A három férfi és egy nő villanyoszlopokra mászott fel, ott feszítették ki az angol és kínai nyelvű transzparenseket, valamint Tibet zászlót lengettek.

A négy tüntetőt hajnali 5-kor vették őrizetbe, miután lakossági bejelentés érkezett a rendőrségre, mondta Szun Vejtö (Sun Weide), az olimpiai ünnepély szóvivője. Hozzátette, hogy az őrizetbe vételről a kínai törvények értelmében döntöttek, ami korlátozza a gyülekezéshez és a tüntetéshez való jogot.

„Információink szerint a külföldiek illegálisan gyűltek össze és demonstráltak, ezt mi határozottan ellenezzük. Az olimpiai játékok fontos sportesemény, így nem hagyhatjuk, hogy a politika belekeveredjen” – fogalmazott. Azt is mondta, hogy reményeik szerint a külföldiek tiszteletben fogják tartani a kínai törvényeket.

A rendőrség azt közölte, hogy a transzparenseket 12 perc után leszedették, míg a tüntetők szerint egy óráig voltak láthatóak. Tenzin Dorjee, az akciót szervező Diákok a Szabad Tibetért nevű szervezet igazgatóhelyettese azt mondta, fel akarták hívni a figyelmet Tibetre az olimpia előtti utolsó napokban. „Miközben a kínai vezetés nagyszerűségét és erejét mutatja Pekingben, Tibetben kegyetlen elnyomó hatalmat gyakorol” – olvasható Dorjee nyilatkozatában.

Tibet függetlenedési törekvései március óta vannak folyamatosan reflektorfényben, amikor Kína-ellenes tüntetések robbantak ki Lhászában, melyek átterjedtek Kína tibetiek lakta nyugati területeire. A békésnek indult tüntetésekből a kínai hatóságok fellépése miatt zavargások és összecsapások lettek, melyekben Peking szerint 21, a száműzött tibeti kormány szerint 203 ember vesztette életét.

Az olimpiai lángot, ami fokozott biztonsági intézkedések mellett kedden ért Pekingbe, még a kínai fővárosban is tüntetések fogadták. Útjának számos állomásán demonstrációkat tartottak, több városban, így például Londonban és Párizsban a Tibetért tüntetők összecsaptak a rendőrséggel.

A láng tibeti útját végül jelentősen lerövidítették, három nap helyett csak néhány órát tartózkodott Lhaszában. Az eseményen csak a külön engedéllyel rendelkező külföldi újságírók vehettek részt, csaknem ötszáz tüntetőt, elsősorban nőket és buddhista szerzeteseket a kínai hatóságok őrizetbe vettek.