Hermina
15 °C
27 °C

Pekingben jártak a dalai láma követei

2008.07.01. 17:29
A dalai láma követei kínai tisztségviselőkkel tárgyaltak kedden Pekingben, a megbeszélésről azonban még nem derültek ki részletek. Elemzők szerint nem kell érdemi áttörésre számítani, legjobb esetben újabb találkozók megtartásában egyeznek meg. A francia elnök a keddi tárgyalások eredményeitől tette függővé, részt vesz-e az olimpia megnyitóján.

Kínai tisztségviselők és a dalai láma követei ismét tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megvitassák Tibet kérdését, miközben hat héttel az olimpia előtt egyre nagyobb a nyomás, hogy a tárgyalásokon érdemi eredményt produkáljanak, írja a New York Times. A keddi megbeszélés részleteit azonban titok lebegi körül, annyit lehet tudni, hogy Pekingben tárgyaltak, a pontos helyszín sem derült ki.

Most találkoztak másodszor a felek, mióta márciusban Kína-ellenes tüntetések robbantak ki Lasszában, Tibet fővárosában, melyek átterjedtek Kína tibetiek lakta nyugati területeire. Elemzők szerint áttörésre nem kell számítani, a legnagyobb eredmény az lehet, hogy megállapodnak újabb találkozóban, esetleg találkozókban, ahol valódi eredmények születhetnek. A korábbi tárgyalásokhoz képest a jelenlegi helyzet annyiban tér el, hogy az eddig közönyösnek tűnő Kínának is érdekében áll, hogy az olimpia előtt előrelépést tudjon felmutatni.

Kína külügyminisztériumi szóvivője, Liu Csien-Csao (Liu Jianchao) kedd délután nem akarta kommentálni a megbeszélésen elhangzottakat annak ellenére sem, hogy egy nappal korábban Nicolas Sarkozy francia elnök azt mondta, a tárgyalás eredményeitől teszi függővé, részt vesz-e az olimpia megnyitóján. Sarkozy korábban éles kritikát fogalmazott meg Kína tibetiek elleni fellépéséről, bár az utóbbi hetekben mérsékeltebb hangnemre váltott. Egy, a francia tévében elhangzott interjúban azt mondta, hogy egyeztet a dalai lámával és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel, ezek alapján pedig úgy véli, a tárgyalások jól haladnak.

A kínai propaganda közben továbbra is a dalai lámát támadja, míg a tibeti vezető vallási ceremóniát rendezett a májusban pusztított szecsuáni földrengés áldozatainak. Robert Barnett, az amerikai Columbia Egyetem Tibet szakértője szerint a Tibet és Kína között 2002-ben történt diplomácia egyeztetések óta Kína semmit nem változtatott álláspontján, így bármilyen csekély elmozdulás óriási eredménynek tekinthető.