Egész Európában a fű a legnépszerűbb drog

2006.02.28. 15:18
A mintaszerű egészségügyi és szociális ellátórendszerrel rendelkező Hollandia és Kanada az ENSZ kábítószer-ellenőrző szervének célkeresztjébe került. A szervezet éves jelentése ugyanakkor Oroszországot dicséretben részesíti. A magyar jogvédők tiltakoznak.

Európában a leggyakrabban használt kábítószer a cannabis (fű), derült ki az ENSZ az Európai Unió 25 tagországában, valamint Lichtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Izlandon végzett vizsgálatából. 2005-ben mintegy 30 millió ember használt illegálisan cannabist.

Füvezni mindennapos dolog

A 15 éves diákok 15 százaléka az Európai Unión belül egy év alatt több mint 40 alkalommal használta a tiltott szert a 2005-ös adatok szerint - közölte az INCB az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve éves jelentését ismertetve Lévay Miklós tanszékvezető egyetemi tanár. A cannabis leggyakrabban Csehországban, Franciaországban, Írországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban bukkan fel.

A fű mellett jelentősen növekszik a kokainhasználók köre is. A felmérések azt mutatják, hogy a kokainfogyasztás elterjedése növekedett a fiatalok körében Dániában, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, valamint Ausztria, Görögország, Írország és Olaszország egyes területein. Az INCB jelentésében figyelmeztet az illegális metamfetamin-gyártás gyors növekedésére.

Magyarországon nincsenek drámai foprdulatok?

Felvinczi Katalin, kábítószerügyi koordinációért felelő miniszteri biztos a tájékoztatón elmondta, hogy Magyarországot összesen két alkalommal említi meg a jelentés, ami azt mutatja, hogy a nemzetközi szervezet megítélése szerint nincsenek olyan drámai folyamatok, amelyek indokolttá tennék hazánk említését.

Súlyos kritikával illete viszont az INCB-t a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet. A jogvédők szerint az INCB-t súlyos felelősség terheli azért, amiért az ENSZ egészségügyi szervezetei (UNAIDS, WHO) által támogatott hatékony HIV megelőző programok nem terjedtek el kellő mértékben a világon, és amiért nem bontakozhatnak ki a drogfogyasztók valós szükségleteit és emberi jogait tiszteletben tartó drogpolitikák.

Oroszország követendő példa

A magyar szakemberek szerint érthetetlen, hogy az INCB "bírálatban részesít egyébiránt mintaszerű egészségügyi és szociális ellátórendszert működtető országokat, mint például Hollandiát vagy Kanadát", mert azok a Nemzetközi Drog Egyezményekkal egyetértésben reformokat vezettek be a drogfogyasztók büntetőjogi fenyegetettségének csökkentésére. Az is hátborzongató, hogy ugyanez a szervezet viszont dicséretben részesíti az orosz drogpolitikát, holott Oroszországban a HIV fertőzések túlnyomó többsége (80 százaléka) az injekciós felszerelés megosztása következtében fordul elő. "A szigorú szabályozás miatt a droghasználók nem jutathatnak hozzá az ENSZ által is életmentőnek ítélt prevenciós és ártalomcsökkentő szolgáltatásokhoz", írja a magyar jogvédő szervezet.

A 2004-es magyarországi droghelyzetről szóló jelentést éppen a múlt héten jelentette meg a szociális minisztérium. Abban is megállapítják, hogy itthon is a legnépszerűbb drog a fű.  • Hírek
  • Hírek