Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szigorúan büntetnék az olasz marihuánázókat

2006.02.09. 10:02
Akár húsz év börtönre is ítélhetik a marihuánával kereskedőket egy ma hatályba lépett olasz törvény alapján. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a fogyasztókat éjszakára lakásaikba száműzzék.

A marihuánafogyasztókat szobafogságra, a dílereket akár 20 év börtönre is ítélhetik Olaszországban egy ma életbe lépő szigorú jogszabály alapján, jelentette a BBC. A jobboldali kormány szigorítása után a csekély egészségügyi kockázatot jelentő kábítószer a kokainnal és a heroinnal azonos megítélés alá esik.

Berlusconi kormánya bizalmi szavazáshoz kötötte a törvény elfogadást, ami így átcsúszott a törvényhozáson. Az új szabályok értelmében a fogyasztók jogosítványát és útlevelét is bevonhatják, és akár éjszakai kijárási tilalmat is kiszabhatnak rájuk. Felmérések szerint minden harmadik középiskolás fogyasztott már marihuánát és a felnőtt lakosság tíz százaléka számít rendszeres kenderfogyasztónak, írja a BBC.

A marihuánadílerek még keményebb elbírálásra számíthatnak. Mivel az új törvény a heroinnal és a kokainnal azonos kategóriában rendelkezik a kannabiszszármazékokról is, a kereskedőket 6-tól 20 évig terjedő börtönnel és akár 260 000 eurós (65 millió forintos) pénzbírsággal is sújthatják.

A törvénytervezet nagy felháborodást váltott ki az ellenzék és a kábítószerügyi szakemberek körében. A törvény szerdai végszavazásakor kétszáz tüntető, köztük legalább egy ellenzéki honatya demonstratívan jointot szívott, jelentette a BBC. Az ellenzéki vezetők szerint az április 9-i választások után, győzelmük esetén első intézkedéseik között lesz a szigorú jogszabály eltörlése.