Lenke
17 °C
29 °C

Új választások Peruban

2000.09.18. 12:22
Korrupciós botrány miatt új választásokat írt ki szombaton Alberto Fujimori, Peru májusban harmadszorra megválasztott elnöke. A múltban választási csalással vádolt elnök az újonnan előírt választásokon nem indul, legnagyobb kritikusa, és politikai ellenfele, Alejandro Toledo visszatért Peruba.

A májusi elnökválasztásokon a közvélemény-kutatások az ellenzéki jelölt, Toledo győzelmét vetítették elő, ennek ellenére szavazatszámláláskor a japán származású Fujimori lett a győztes. A második választási fordulóból visszavonult Toledo élesen bírálta a kormánypárt választási manőverezéseit, az eredményeket azonban hivatalosan elismerték.

Fujimori Peru elnöke lett, harmadjára is, a kongresszusban - Peru törvényhozó testületében - nem sikerült a kényelmes többséget megszerezni. A problémát az oldotta meg, hogy 15 ellenzéki képviselő Fujimori Peru 2000-nek nevezett pártjába tért át, látszólag önkéntesen.

A politikusnak 15 ezer dolllárt fizettek
A bomba múlt csütörtökön, a nemzeti televízióban robbant. Az ott bemutatott videofelvételen Vladimiro Montestinos, a titkosszolgálatok vezetője 15 ezer dollárt ad a kongresszus egy tagjának, aki később Fujimori pártjába iratkozott be. Alberto Kouri a csúszópénzt átvevő politikus tagadta, hogy a Peru 2000 megvásárolta őt, a felvétel bemutatása hatalmas felháborodást váltott ki országszerte.

A megbotránkozás azonban akkor csúcsosodott, mikor Fujimori szombaton televíziós beszédében bejelentette: új választásokat tartanak, amelyen ő nem indul. A bejelenés azért is meglepő, mert Fujimori mindedig minden eszközt megragadt azért, hogy hatalmon maradhasson: korábban felfüggesztette az alkotmányt, és szétoszlatta a kongresszust.

Fujimori a titkosszolgálat tevékenységének megszüntetését is bejelentette, az egész országot átszövő szervezet működését szóban könnyebben lehet megszüntetni, mint gyakorlatban - vélik a szakértők. A jelenlegi elnök nem nevezte meg a következő választások időpontját, egészségügy minisztere, Alejandro Aguinaga szerint hat-hét hónap elteltével megtarthatják az új választásokat. Egy volt miniszterelnök, Francisco Diez Canseco szerint hülység lenne egy évnél hamarabb választásokra gondolni.

Fujimori: új választások lesznek Peruban
Fujimori bejelentése széleskörű utcai tüntetéseket eredményezett. Amerika elégedettségének adott hangot, Jake Siewert a Fehér Ház szóvivője elmondta: ,,A választások óta a politikai reformot támogattuk. Nyilvánvaló, hogy Peru népe demokráciát akar."

Az Amerikából hazautazó ellenzéki politikus, Alejandro Toledo limai repülőtéren több száz támogatója előtt mondott beszédében felszólította Fujimorit: azonnal mondjon le tisztségéről. Toledo az ellenzék közös elnökjelöltje szeretne lenni, és megválasztása esetén - ígérete szerint - nemzeti egységkormányt alakítana.