Fujimori megölte Peruban a demokráciát

2000.05.29. 14:51
Peru új elnöke minden jel szerint a mostani elnök, Alberto Fujimori lesz. Az a tény, hogy az alkotmány szerint háromszor senkit sem választhatnak elnöknek, nem jelentett megoldhatatlan problémát a perui politikusnak.

Fujimori vajon mit írt szavazócédulájára?
A szavazólapok harmadát elrontották, összefirkálták, egy százalékát pedig üresen adták be a vasárnapi perui elnökválasztásokon Alberto Fujimori választási csalása ellen tiltakozó perui állampolgárok. A protestálók - akik a szavazólapora azt firkálták: ,,Nem a csalásra" - azért választották eme módszert - az ellenjelölt Alejandro Toledo által szorgalmazott, a szavazástól való távolmaradás helyett -, mert Peruban a szavazás állampolgári kötelesség, aki távolmarad azt 33 dollárnyi bírságot várja.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy míg az exit pool szavazások Toledo győzelmét jósolták, a választások részeredményei sokak számára meglepetést hoztak: a szavazatok 51 százalékának számlálása után Fujimori 51 százalékkal vezet, ellenfele Toledo-ra 16,2 százalékuk szavazott.

Fujimori megölte Peruban a demokráciát

'Nem az államcsíny, hanem a békés forradalom a megoldás'
,,Fujimori levette álarcát és megölte Peruban a demokráciát" - összegezte a történteket a szavazás befejezte után 50 ezer tüntető előtt az ellenjelölt, a szegény származású Toledo. Toledo elutasította a választási részeredményeket, és felszólította a katonaságot, hogy ,,tartson a néppel és ne Alberto Fujimori elnökkel".

Mindennek ellenére Toledo egyelőre nem kíván államcsínyhez folyamodni, a ,,békés forradalmat" tartja az igazi megoldásnak. A békésnek kikiáltott hangnem ellenére vasárnap este a könnygázbomba füstjétől volt ködös Lima utcája, a rendőrök a vízágyút is bevetették a tüntetők ellen.

A vasárnapi választások előtt Toledo arra kérte Fujimorit: halasszák el három héttel az elnökválasztások második fordulóját, így lesz elég idő az első forduló eredményeinek felülvizsgálására. Fujimori visszautasította Toledo kérését, válaszul a nemzetközi megfigyelők csütörtökön kivonultak az országból, nem voltak hajlandóak legitimálni az eleve törvénytelenül induló választásokat.

Perui választások számokban

A 26,6 millió lakosságú Peruban 12,4 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár van. Utoljára 1995. április 9-én tartottak elnökválasztásokat, akkor Fujimori a szavazatok 64,42 százalékával nyert, ellenfele Javier Perez De Cuellar 21,8 százalékni szavzatot kapott. 2000-ben Fujimori a Peru 2000 pártszövetség jelöltje, míg Toledo a Peru Posible szövetségé. Az elnököt a szavazatok abszolút többségével 5 évre választják.

1,4 millióval több szavazat

Az első választási fordulót Fujimori nyerte a szavazatok 49,87 százalékával, őt követte Toledo 40,24 százalékkal, a következő három jelölt a szavazatok 7 százalékát kapta csupán.

Az első megmagyarázhatatlan dolog: a leadott szavazatok száma 1,4 millióval meghaladta a regisztrált szavazók számát. A rejtély nyitját a számítógép alapú szavazatszámlálásban és -összesítésben látják, s ennek a rendszernek a megvizsgálására szeretett volna Toledo több időt nyerni.

Békés tüntető
Sokan megkérdőjelezték Fujimori jelölésének alkotmányosságát is: 1990-ben lett először elnök, 1995-ben is megválasztották, s most harmadszorra jelöli magát. Fujimori azért tartja alkotmányosnak jelölését, mert 1993-ban az ország új alkotmányt fogadott el.

Fujimorit azzal is megvádolták, hogy állami pénzeket használt fel kampánycélokra, a szegények szavazatát állami pénzen vásárolt kampányajándékokkal próbálta megnyerni. A politikus tagadja a vádakat.

Külföldi országk kormányai, közöttük az Amerikai Egyesült Államok is, élesen bírálták a perui választásokat, ám a perui szavazási bíróság úgy döntött: az elnökválasztás második fordulóját most kell megtartani. Bill Clinton országaik közötti diplomáciai kapcsolat fefüggesztésével is fenyegetőzött, mindhiába.  • Bérelnék
  • Bankszámla