Jusztina
1 °C
16 °C

Funar szerint a magyar titkosszolgálat követi őt

2006.09.29. 11:08
Folytatódnak a leleplezések és a tagadások a romániai átvilágítás során. Ezúttal Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester és Szilágyi Domokos, harminc éve elhunyt magyar költő került a botrányok középpontjába, egyikük sem először. Tisztának találták viszont Traian Basescu államelnök és Toró Tibor, az RMDSZ képviselőjének dossziéit a Szeku archívumának áttekintésekor.

Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt szenátora, volt kolozsvári polgármester, továbbra is azt állítja: nem működött együtt a Securitatéval - írja a transindex.ro. A politikus azután nyilatkozott, hogy az Evenimentul Zilei (EvZ) a CNSAS-tól, tehát a romániai átvilágítással foglalkozó szervezettől kiszivárgott forrás szerint Funarnak hálózati dossziéja van.

Találkozás a dékáni irodában

Az ex-polgármester közölte: elsőéves egyetemista volt, amikor a Szeku megpróbálta beszervezni, ám ő elutasította az együttműködést. Az EvZ szerint a találkozó 1969-ben történt a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem közgazdaságtudományi karán, a dékáni irodában. Funar 1969 és 1973 között tanult ebben az intézményben.

Funár azt mondta, létezik egy terjedelmes dosszié, ez azonban a róla szóló jelentéseket tartalmazza. Őt a Securitate a rendszerváltás előtt követte, de, máig követi őt mind a román, mind pedig a magyarországi titkosszolgálat.

Funar az Evenimentul Zilei szerint azt is mondta, hogy elképzelhető: a Securitate egyes tisztjei feljegyzéseket készítettek róla, de korábban a CNSAS arról tájékoztatta őt, hogy nem volt működött együtt "politikai rendőrként" a Securitatéval.

Szilágyi Domokos ügynök volt

Szintén a transindex számol be arról, hogy folytatódik Szilágyi Domokos, 1976-ban elhunyt romániai magyar költő ügynökmúltjának feltárása.

Stefano Bottoni történész, Nagy Mária, a költő élettársa és Szilágyi Kálmán, a költő testvérének közös nyilatkozatot tett, amely Szilágyi Domokos "Balogh Ferenc" fedőnéven működött együtt az állambiztonsági szervekkel.

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság Levéltára (CNSAS) még nem adta át "Balogh Ferenc" hálózati dossziéját a kérelmezőknek, ennek ellenére a fennmaradt iratok egyértelműen, minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy "Balogh Ferenc" azonos Szilágyi Domokossal.

Basescut tisztázták

A rendelkezésre álló dokumentációban a Maros-Magyar Autonóm Tartomány belügyi szerveinél szolgáló ªtefan Blaga alezredes fedi fel az együttműködő személyazonosságát egy 1964-es jelentésben, fedőneve mellett polgári nevét is említve.

Szintén az Evenimentul Zilei írta meg, hogy a CNSAS szerint "tiszta a dossziéja" Traian Basescu államelnöknek és Toró Tibornak, az RMDSZ parlamenti képviselőjének. Így ők tehát nem működtek együtt a Securitatéval.