Fúziós láz az élelmiszeriparban

2000.07.18. 16:38
Elképesztő méretű fúziós roham indult hétfőn az amerikai és európai tőzsdéken. A megkötött ügyleteket szinte lehetlen tételesen felsorolni. Annyi bizonyos, hogy a világ ötödik legnagyobb élelmiszeripari vállalata alakulhat meg, miután az amerikai General Mills egy 10,5 milliárd dolláros fúzió nyomán megszerzi a Diageo PLC-hez tartozó Pillsbury céget.
Az ügylet révén a brit Diageo 33 százalékos részesedést szerez a General Millsben (GM), amely 5,4 milliárd dollár értéket képvisel, s ezzel egyidejűleg a General Mills 5,1 milliárd dollárnyi adósságot is átvállal a Pillsburytől. A GM így 13 milliárdos forgalmú vállalattá növi ki magát, működési nyeresége pedig megközelíti majd a kétmilliárd dollárt.

A CNN szerint a Diageo a világ egyik legnagyobb szeszipari vállalata: a Johnnie Walker whisky, a Smirnoff vodka, a Cuervo tequila és a Malibu is hozzájuk tartozik.

Megfigyelők szerint a társaság most arra készül, hogy a megszerzett GM-részvényekkel további felvásárlásokat hajtson végre: sokan úgy látják, a londoni cég a Seagram szeszipari érdekeltségeire vetett szemet, miután a függőben lévő Seagram-Vivendi fúzió megvalósulása után a kanadai/amerikai cégnek meg kell válnia egyes részlegeitől.

Az élelmiszeriparban egyébként is felvásárlási láz tört ki az elmúlt hónapokban: a Magyarországon is jól ismert (nálunk jégkrémeket, háztartási vegyipari termékeket és növényolajipari készítményeket gyártó) brit-holland Unilever 20 milliárd dolláért megvásárolta a Bestfoods céget, míg a dohány- és élelmiszeripari óriás, a Philip Morris a Nabiscót szerezte meg nemrégiben. (Aligha véletlen, hogy a floridai dohányosokkal pereskedő, és első fokon alulmaradó Philip Morris egyre inkább az élelmiszeriparra koncentrál az utóbbi időben.)

Nem csak az élelmiszeripar bolydult fel

Ám nem csupán az élelmiszeriparon lett úrrá a felvásárlási őrület: az amerikai Georgia Pacific Corp. 11 milliárd dollárért megszerezte a rivális papírgyártó céget, a Fort James Corporationt.

A fúziós lázból nem maradtak ki az internetes cégek sem
Az AES nevű, világméretű (köztük magyarországi) érdekeltségekkel is bíró energiaipari tengerentúli konszern 2,15 milliárd dollárért megvásárolta az Ipalco Enterprises céget. Míg a francia LeGrand SA, amely elektronikai alkatrészeket gyárt, 775 millió dollárért bekebelezte a The Wiremold Company nevű távközlési és elektronikai társaságot.

Természetesen a fúziós lázból nem maradnak ki az internetes cégek sem: a Digital Island web-hostinggal és tartalomszolgáltatással foglalkozó társaság a SoftAware Networksot akarja magába olvasztani. Az árat szakértők - így például a CNN - 450 millió dollárra becsülik.

Terjeszkedik a General Electric

A gyógyszeripari egyesülések sem álltak le az elmúlt 24 órában: a Cephalon nevű társaság az Anesta Corporationnal fuzionál, az ügylet értéke 444 millió dollár.

A General Electric, a világ egyik legnagyobb tőzsdei értékű társasága (amely Magyarországon az egyik legjelentősebb külföldi befektetőnek számít), hétfőn azt jelentette be, hogy a vasúti berenezéseket gyártó Harmon Industries nevű társaságot vásárolja fel, 342 millió dolláros, részvénycserés ügylet során. A General Electric Magyarországon a Budapest Banktól kezdve a GE Lighting Tungsram izzógyárig számos érdekeltséggel rendelkezik.



  • Tippek
  • Csok