Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rendőrökre támadtak az antiglobalista tüntetők

2007.06.02. 21:41
Még el sem kezdődött a G8-ak csúcstalálkozója, de máris húszezren tüntettek Rostockban. A tömeg rendőrautókra támadt, egy rendőrt megkéseltek a "Lehetséges egy másik világ" elnevezésű demonstráción.

Százötven rendőr sebesült meg szombaton délután Rostockban a fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport küszöbön álló csúcstalálkozója, illetve a globalizáció ellen tiltakozó tüntetők, valamint a biztonság védelmére kivezényelt rendőrök között kitört összetűzések során.

Tizennyolc rendőr sebesülése súlyos. Ugyancsak többen sebesültek meg a tüntetők közül is, erre vonatkozóan azonban pontos adatokat nem közöltek. A hatóságok számos személyt őrizetbe vettek.

Tüntetők gyújtópalackokkal, kövekkel és festékkel töltött zacskókkal dobáltak meg rendőrautókat, többet felgyújtottak, illetve felborítottak. Szélsőbaloldali autonóm csoportok több helyütt barikádokat emeltek, a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük, s utcai összecsapások voltak.

Rátámadtak egy szállodára is, amelyről úgy tudták, hogy ott száll meg az amerikai küldöttség. Egy bank több ablakát betörték. Egy tüntető késsel rárontott egy rendőrre és könnyebben megsebesítette.

A rendőrség becslése szerint mintegy húszezren gyűltek össze az észak-németországi kikötővárosban a "Lehetséges egy másik világ" jelmondattal meghirdetett demonstrációra, a szervezők viszont ötvenezerre tették a részvevők számát.


Nézze meg képeinket! (fotó: AFP)

A rendőrség számított a tüntetések erőszakosra fordulására. Mintegy 13 ezer rendőr biztosította az egész napos rendezvény helyszínét, és rohamrendőröket is készenlétbe helyeztek.

A fejlett ipari államokat és Oroszországot összefogó G8-csoport csúcsértekezletét június 6-8. között rendezik meg Heiligendammban.

Hermetikusan lezárták

Egy héttel a heiligendammi G8-csúcstalálkozó előtt szinte hermetikusan lezárták a Balti-tenger partján fekvő, festői szépségű üdülőhelyet a német hatóságok. A kisváros néhány száz lakója külön engedéllyel közlekedhet, és külön engedélyt kaptak azok a személyek is, akik a csúccsal összefüggő logisztikai tevékenységet látnak el.

Emellett tizenkét kilométer hosszúságú beton-, illetve drótkerítés védi szerda óta a csúcstalálkozó helyszínét. A betonoszlopokra feszített, két és fél méter magas drótkerítés költségei megközelítik a 13 millió eurót, és a szigorú biztonsági intézkedések, illetve a berlini falra emlékeztető védelmi vonal miatt több G8-tagállam és a német ellenzék is tiltakozott.