Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Izraeli akció Gázában, bezártak az iskolák

2006.09.02. 09:48
Három palesztin meghalt, három másik pedig megsebesült szombatra virradóan a Gázai övezet északi, illetve középső részén egy-egy izraeli katonai műveletben. Közben a tanévnyitón számos iskola zárva maradt Gázában és Ciszjordániában, mert a tanárok nem kapták meg a fizetésüket.

Szemtanúk elmondták, hogy heves összecsapás tört ki a helikopterek támogatásával Bét-Hanúnba behatoló izraeli katonák és palesztin fegyveresek között. Egy városi lakos a helyi médiának elmondta, hogy a tűzpárbajban golyók találták el a házát, apja és bátyja meghalt, két nővére pedig megsebesült. Nem tudni, hogy a lövéseket az izraeli katonák vagy a palesztin fegyveresek adták le.

Légi csapás

Más források szerint helyi lakosok közölték: a családról úgy tudják, hogy a Hamász radikális palesztin mozgalommal szoros kapcsolatban áll. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg e két palesztin halálát. Közben izraeli légi csapás érte Bét-Hanún egy másik részét, és ebben a támadásban repeszektől megsebesült három palesztin, köztük két gyerek.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy katonái lelőttek egy palesztin férfit, aki az övezet középső részén található kiszufimi átkelőhelyhez közelített, de egyéb részletet nem közöltek az incidensről.

Az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívát folytat a Gázai övezetben, amióta június 25-én a Hamásszal kapcsolatban álló palesztin fegyveresek elhurcolták Gilad Salit izraeli tizedest. Palesztin fegyveresek Bét-Hanúnból gyakran lövik rakétákkal Izraelt.

Szent Dzsihád Brigádjai

A Szent Dzsihád Brigádjai elnevezésű palesztin szélsőséges szervezet, amely augusztus 14-én Gázában elrabolta és a múlt vasárnap szabadon engedte a Fox News amerikai hírtelevízió két munkatársát, szombaton közölte: elfognak minden olyan nem muzulmánt, aki a Gázai övezet területére lép, és megölik, ha nem tér át az iszlámra, illetve szabadon bocsátja az illetőt, ha cserébe szabadon engednek bebörtönzött muzulmánokat.

A csoport közölte, hogy a Fox News munkatársait is csak azért engedték el, mert áttértek az iszlámra. Szabadon engedésük előtt követelték az Egyesült Államoktól, hogy engedjen ki bebörtönzött muzulmánokat. A szombati üzenet hitelességét egyelőre nem lehetett ellenőrizni.

Zárva maradtak az iskolák

Több száz iskola zárva maradt szombaton a Gázai övezetben és Ciszjordániában az új tanév első napján, mert a több hónapja fizetés nélkül maradt tanárok tiltakozásul megtagadják a munkát. Ez egy újabb erőpróbája a kormányzó Hamásznak. A radikális szervezet fegyveresei több iskolánál ott voltak szombaton, és megpróbálták rábeszélni a tanárokat arra, hogy vegyék fel a munkát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?