Már a tranzitgázt használja Ukrajna

2006.01.01. 20:17
Az orosz Gazprom szerint Ukrajna megkezdte az európaiaknak szánt földgáz megcsapolását. Korábban az orosz gázóriás napi 120 millió köbméterrel, vagyis az Ukrajnát megillető mennyiséggel csökkentette az ukrajnai vezetékrendszerbe juttatott orosz gázt.
Az orosz gázmonopólium szerint Ukrajna megkezdte az európai szomszédjainak, köztük Magyarországnak szánt tranzitgáz jogellenes elvételét a neki szánt szállítások leállítása után.

Ukrajna nyugati határain, vagyis az ukrán gázvezetékrendszer kimeneteinél a gázleadás esését regisztrálták szinte valamennyi mérőállomáson, közölte a Gazprom szóvivője újév estéjén. Ukrajna tehát elvesz az európai fogyasztóknak szánt és általuk megvásárolt gázból, vonta le a következtetést Szergej Kurprjanov, aki hétfő délre ígért pontos adatokat.

Mint mondta, az ukrán vezetéküzemeltető Naftohaz csak a Gazprom 2006 első negyedére vonatkozó ajánlatait fogadta el a szilveszter este megküldött hatoldalas dokumentumban, de nem írt alá az év egészére vonatkozó szállítási jegyzőkönyvet. A Gazprom az első negyedévre felajánlotta a gázár befagyasztását az eddigi, ezer köbméterenként 50 dolláros szinten, cserébe a piacinak minősített, 230 dolláros ár elfogadásáért az év hátralévő részében.

Viktor Juscsenko ukrán elnök ismét elutasította a 230 dolláros árat, gazdasági nyomásgyakorlással vádolta a Gazpromot, és kijelentette: Ukrajna biztosítja a tranzitgáz akadálytalan áramlását Európába, saját forrásból adva hozzá technológiai gázt.

Kuprjanov előzőleg bejelentette, hogy a Gazprom napi 120 millió köbméterrel, vagyis az Ukrajnát megillető mennyiséggel csökkentette az ukrajnai vezetékrendszerbe juttatott orosz gázt, de az Ukrajnán át másoknak szánt napi 360 millió köbmétert továbbra is hiánytalanul pumpálja a tranzitcsövekbe.

A Naftohaz viszont azt közölte, hogy a Gazprom a tranzitgázt is csökkentette, mert összesen napi 187 millió köbméterrel kevesebbet pumpál az ukrajnai vezetékrendszerbe. A Naftohaz szerint a Gazprom már szilveszter előestéjétől fogva megsérti az orosz gáztranzit mennyiségeit és feltételeit 2013-ig lefektető szerződést. Mindenesetre Kijev korábban kilátásba helyezte, hogy e hosszú távú szerződés alapján továbbra is leválasztja az orosz gáz 15 százalékát tranzitdíj fejében.

Jurij Jehanurov ukrán miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, hogy a türkmén gáz újév napján is rendben áramlott be Ukrajnába a Gazprom vezetékeiből. Ez ügyben kételyeket ébresztett Kuprjanovnak az a közlése, hogy jelenleg a türkmén gáz teljes mennyisége a Gazprom kezelésében van.

A Gazprom ugyanis korábban azt állította, hogy 30 milliárd köbméter türkmén gáz importját kötötte le 2006-ra, s ennek felét az első negyedévre. Eszerint az első negyedévben nem jutna türkmén gáz Ukrajnának. Jehanurov azonban ezt PR-akciónak minősítette, amelynek célja az orosz lakosság és más országok közvéleményénak megdolgozása.  • Hírek
  • Hírek