Eleonóra
-1 °C
2 °C

Izrael lezárta a palesztin területeket

2005.09.24. 13:41
Az izraeli hadsereg a palesztin rakétatámadásokra válaszul szombaton teljesen lezárta a palesztin területeket: Ciszjordániát, a Gázai övezetet, valamint a Jordán folyó völgyében lévő palesztin településeket. Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter megsemmisítő választ helyezett kilátásba.

Katonai akciót rendelt el szombaton Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a Gázai övezetben és megsemmisítő választ helyezett kilátásba az előző éjjeli palesztin rakétatámadásokra, közölte az izraeli közszolgálati rádió. A bejelentés azután hangzott el, hogy Mofaz sürgős megbeszélésre tel-avivi hivatalába hívta a hadsereg és a belbiztonsági szolgálat parancsnokát a Szderót dél-izraeli város elleni palesztin rakétatámadások nyomán kialakult helyzet miatt. Előzőleg szombatra virradóra Mofaz többször is beszélt telefonon Ariel Saron izraeli kormányfővel.

Izrael közlése szerint összesen 21 rakétát lőttek ki palesztin oldalról, ugyanakkor a támadást vállaló szélsőséges palesztin szervezetek, a Hamász, az Iszlám Dzsihád, és a Népi Ellenállás Bizottságai 35 rakétáról tettek említést. Ez volt a legnagyobb ilyen jellegű harci cselekmény palesztin részről a Gázai övezetből való izraeli kivonulás óta. A támadásokban öten megsebesültek.

Az izraeli vezetés korábban leszögezte: a "zéró tolerancia" jegyében lép fel az izraeli városok elleni palesztin támadásokkal szemben a Gázai övezetből való kivonulás után. Ennek megfelelően az izraeli hadsereg szombaton újabb rendelkezésig teljesen lezárta a palesztin területeket. Az intézkedés Ciszjordániát, a Gázai övezetet, valamint a Jordán folyó völgyében lévő palesztin településeket érinti.

Légicsapások

Izrael a rakétatámadásokra már szombat hajnalban légicsapásokkal válaszolt, amelyeket a hadsereg szerint a Hamász fegyvergyártó műhelyei ellen intéztek a Gázai övezetben, mindenekelőtt Gáza városa és Dzsábálíja ellen. A támadásokban öt palesztin megsebesült.

Szombat délelőtt újabb légi támadás egy mezőt célzott Beit Hanun körzetében, ahonnan a feltételezések szerint palesztinok aknavetős és rakétatámadásokat indítottak izraeli célpontok ellen. Palesztin szemtanúk szerint a légi támadásnak nem voltak áldozatai.

"A Palesztin Hatóság felelőssége, hogy megakadályozza a Gázai övezetből kiinduló terrorista támadásokat izraeli célpontok ellen" - hangsúlyozta az izraeli hadsereg közleménye.

Három robbanás Gázában

Közben három nagy robbanás rázta meg Gáza városát. Számos mentőkocsit riadóztattak, de sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés. A város lakói között azonban pánik tört ki, sokan az utcákra menekültek. A rémületet csak fokozta, hogy a robbanások nyomán elnémult a helyi mobiltelefon-hálózat is.

A palesztin belügyminisztérium szerint csupán hangrobbanásokról volt szó, amelyeket az izraeli F-16 típusú vadászgépek okoztak. A minisztérium azzal vádolta Izraelt, hogy szimulált légi támadásokat hajtott végre, hogy félelmet keltsen a palesztin lakosság körében.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft