Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lejárt a Gázai övezet kiürítésének határideje

2005.08.17. 01:58
A palesztinok ünnepelnek, a jobboldali zsidók kitartanak. Kedd éjfélkor járt le a Gázai övezet kiürítésének határideje, szerdától gumibotokkal és vízágyúkkal szereznek érvényt az izraeli katonák a Palesztinával kötött megállapodásnak. Az evakuálás szeptember 4-én ér véget, októberben a katonák is elhagyják a területet.

A gázai övezet 1486 izraeli telepescsaládjának hiába kellett volna elhagynia kedd éjfélig otthonát, a felszólításnak csak harmaduk tett eleget. Az első incidensekre röviddel éjfél után sor került.

Az izraeli Hárec jelentése szerint fiatalok utakat vonnak blokád alá, miközben a rendőrség a rajtaütéseiben sorra veszi őrizetbe a most már illegálisan a gázai övezetben tartózkodó telepeseket. Neve Dekalimban húsz, Kissufimnál négyszáz jobboldali aktivistát tartóztattak le. Neve Dekalimban kétezer fiatal szállta meg a település zsinagógáját., miközben egy palesztin településen a Hamász felhívására négyezren ünneplik a zsidók kivonulását.

Segítettek a csomagolásban

Ötvenötezer izraeli katona és rendőr felügyeli a gázai övezeti 8 és félezer telepes távozását, 500 egyenruhás vesz részt a négy ciszjordániai telep kiürítésében. A kiürítés teljes tartama becslések szerint három hét lesz, az evakuálás a zsidó szabbat alatt - vagyis péntek napnyugtától szombat napnyugtáig - szünetel. Aki a telepesek közül a szerdán kezdődő kényszerkilakoltatás előtt önszántából távozott, ezt saját autóján teheti meg, s igényt tarthat a kitelepítetteknek járó kártalanítás teljes összegére. Mi több, e telepesek minden vagyontárgyukat magukkal vihetik, a biztonsági erők ráadásul segítettek nekik a csomagolásban.

Igaz ugyan, hogy a katonák a határidő után még mindig a kolóniákon tartózkodóknak is segítenek a pakolásban, a "túlórázók" azonban legfeljebb két szállítókonténert tölthetnek meg, azaz kénytelenek lesznek megválni nagyobb bútoraiktól, s autójuktól. A kényszerrel kitelepítettek mindennek tetejébe elesnek akár a családonként 150 ezer és 400 ezer dollár közötti kártalanítási összeg harmadától.

Megragadják a telepeseket

Szerdától mindenkit buszra tesznek, és kihoznak a Gázai övezetből. Az elképzelés szerint minden telepesre négy egyenruhás jut majd: ők megragadják a kitelepítendő kezét, lábát, s együttes erővel felteszik a tervek szerint a közelben várakozó buszra. A nőket és a gyerekeket katonanők gondjaira bízzák.

A kitelepítők nem fognak éles fegyvert viselni, de ha szükségesnek találják, bevethetik a náluk lévő gumibotot. A hatóságok vízágyúkat is készenlétbe helyeznek. A katonák és a rendőrök rátörhetik az ajtót az esetleg a házukba bezárkózó telepesekre. A kiürítés végeztével a csapatok lerombolják a kolóniákon épült házakat. Az Izrael és a palesztin kormány által kötött megállapodás értelmében többemeletes házak épülnek a családi házak helyén.

Az evakuálás az elképzelés szerint szeptember 4-ig lezárul, s legkésőbb októberben a katonai támaszpontokat is felszámolják.