Valér
-1 °C
0 °C

Zavargásokkal jár a gázai övezet kiürítése

2005.08.16. 16:55
A kitelepítésre kötelezett zsidó telepes családok alig harmada távozott a Gázai övezetből, pedig akik kedd éjfél után sem hagyják el otthonukat, azokat erő alkalmazásával kényszerítik a kitelepülésre. Moragban a kolónia vezetői hangosbeszélőn szólították fel a telepeseket, hogy rejtőzzenek el, egy másik zsidó telep lakói felgyújtottak három autót, és fogadkoztak, hogy még elmenetelük előtt porig égetik házaikat.

A gázai zsidó telepek felszámolását hétfőn kezdték meg, és elvileg szerda nulla óra után az izraeli hatóságok erőszakkal távolítják el azokat a telepeseket, akik addig nem távoztak önként.

Éjfélig kell kiüríteni

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az ellenzők túlnyomó része egyébként a körülményeket ismerők szerint nem a kitelepítésre ítéltek, hanem a gázai övezeten kívül élő szélsőségesek közül kerül ki. Hivatalos becslés szerint a gázai kivonulás ötezer ellenzője szivárgott be az övezetbe az elmúlt hetekben. Keddre virradóra az övezetben törvénytelenül tartózkodók közül ötszázat vettek őrizetbe. A telepesek egy evakuálásra ítélt kolónia területére próbáltak meg behatolni. A rendfenntartók és az ellenszegülők közötti torzsalkodásban egy izraeli katonatiszt megsebesült. Az őrizetbe vettek között van néhány olyan személy is, akik vezető szerepet játszottak a telepek kiürítését ellenző megmozdulásokban.

A keddi napon még önként távozhatnak a családok. Akik éjfél után sem hagyják el otthonukat, azokat erő alkalmazásával kényszerítik a kitelepülésre. A Kfar Darom-i és az acmónai kolóniát még egy család sem hagyta el, Moragban a kolónia vezetői hangosbeszélőn szólították fel a telepeseket, hogy rejtőzzenek el. Egy másik zsidó telep, Bedola lakói felgyújtottak három autót, és fogadkoztak, hogy még elmenetelük előtt porig égetik házaikat.

Mindössze egy család távozott a 64-et számláló necarimi telepről, Neve Dekalimból pedig 150 hagyta el Gázát önként eddig a 467-ből. Az övezet északi részén viszont már viszonylag sokan engedelmeskedtek a parancsnak. Eley Sínaiból a 74-ből 40, Dugitból a 19-ből 17, míg a niszaniti telepről a 240 családból 230 távozott. Izraeli tisztviselők becslése szerint eddig a 8500 gázai övezeti telepes harmada-fele távozott a kiürítendő telepekről.

"Izrael megszűnése"

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter kedden sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, "ötven százalék körüli, vagy annál magasabb" az önként távozók aránya. A miniszter bejelentette, hogy a Gázai övezeten kívül élő palesztinok a kivonulás után még egy hónapig nem léphetnek be a területre. Az izraeli hadsereg időközben kedd hajnalra befejezte csapatainak a Gázai övezetbe telepítését, melynek célja, hogy elejét vegyék az övezetet elhagyó zsidó telepesek vagy izraeli katonák elleni esetleges palesztin támadásoknak. A kivonulás biztosításában a palesztin biztonsági erők 7500 tagja is részt vesz.

Izrael állam megszűnése kezdetének nevezte a gázai övezet kiürítését egy kedden megjelent lapinterjúban Háled Mesál, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet politikai vezetője. "Ez (a kivonulás) a régióban elindított cionista projekt végének kezdete, történelmi pillanat" - fogalmazott a kairói al-Hajat című újságnak adott nyilatkozatban a palesztin szélsőséges mozgalom Damaszkuszban élő vezetője. Hozzáfűzte, hogy a Hamász nem gondolkodik a fegyverletételen, ugyanakkor tartja magát a palesztin kormánnyal egy úgynevezett "nyugalmi időszakról" kötött megállapodáshoz.

Előrehozott választások

Lehetségesnek tartotta az izraeli kormányszóvivő, hogy előrehozott választásokat tartanak Izraelben. Avi Pazner kedden a France Inter rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő bírja kormánya és a parlament támogatását, "de az még az elkövetkező hetekben-hónapokban elválik, hogy megmarad-e a politikai ereje, befolyása".

Az izraeli legfelsőbb bíróság keddi előzetes határozatában utasította Izrael Államot, hogy halassza el 26 gázai övezeti zsinagógának a kiürítés után tervezett lebontását. A bíróság arra kötelezte Izraelt, hogy 48 órán belül terjesszen elő a zsidó templomok lerombolását kiváltó megoldásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!