Ödön
2 °C
11 °C

Megkezdődött a gázai övezet kiürítése

2005.08.15. 06:22
Megkezdte Izrael hétfőre virradóra a gázai övezetben található zsidó telepek kiürítésének "történelmi jelentőségű" folyamatát: a hadsereg lezárta az övezetbe vezető utolsó átkelőt is az izraeli polgári lakosság előtt, a telepeseknek pedig kétnapos határidőt szabtak az Izraelbe való önkéntes áttelepülésre, ellenkező esetre erőszakos áttelepítést helyezve kilátásba.
Az Izrael és a gázai övezet határán lévő kiszufimi átkelőnél az izraeli katonák helyi idő szerint vasárnap éjfél után egy perccel leengedték a sorompót, lezárva a polgári lakosság előtt az övezetbe irányuló közúti forgalmat. A kiszufimi volt az utolsó működő átkelőhely Izrael és az övezet között, miután az izraeli hadsereg néhány hete részleges zárlat alá vonta a gázai övezetet, megakadályozandó a kivonulás ellenzőinek beszivárgását a telepekre.

Végzést kapnak

A katonák a sorompóra olyan vörös színű, héber és angol nyelvű táblákat helyeztek, amely megállásra szólítottak fel, illetve arra figyelmeztettek, hogy izraeli polgári személyek számára ezentúl törvénybe ütköző cselekedet a gázai övezetbe belépni, ott tartózkodni.

Ezzel egy időben életbe lépett az a hatósági felszólítás, amelynek értelmében a telepeseknek el kell hagyniuk a 21 gázai övezeti zsidó kolóniát és át kell költözniük Izraelbe. A telepesek kétnapos - kedd éjfélig terjedő - türelmi időszakot kaptak otthonaik önkéntes elhagyására. A határidő lejárta után a rendfenntartók erővel távozásra, Izraelbe való áttelepülésre kényszeríthetik őket.

A sorompó leengedését követően, a sötétség leple alatt izraeli katonai járműoszlop vonult be a gázai övezetbe, hogy részt vegyen a telepek kiürítésének előkészítésében. A kiszufimi átkelőn tartózkodó külföldi újságírók mintegy félszáz katonai járműből - köztük terepjárókból, mentőautókból, katonákat és rendőröket szállító autóbuszokból - álló járműoszlopot láttak belépni az övezet területére.

A tervek szerint hétfő reggeltől izraeli katonák kézbesítik a zsidó telepeseknek az otthonuk elhagyására felszólító hivatalos végzést. Ez azonban máris váratlan akadályba ütközött: az izraeli hadsereg hétfőre virradóra hat telep esetében visszavonta a vonatkozó parancsot. Az intézkedést Saron Feingold katonai szóvivő azzal indokolta, hogy az érintett telepek lakosai inkább postán szeretnék megkapni a hivatalos felszólítást, mintsem hogy az otthonaikba bekopogtató katonáktól vegyék azt át. Egyes telepek lakosai korábban azzal fenyegetőztek, hogy a katonák belépésének megakadályozása végett lezárják a kolóniák bejáratát.

Ellenállók

Ez utóbbiak közé tartozik Neve Dekalim telep is, amelynek lakosai le is zárták a kolóniára bevezető fő utat. A telepen dühös tiltakozást, zavargásokat váltott ki a kiszufimi átkelő lezárása. A telepesek tehetetlen dühükben személygépkocsik szélvédőit zúzták be és gumiabroncsokat gyújtottak fel. Legalább négy autó lett szenvedő alanya a dühöngésnek; a tiltakozók egy katonai jármű kerekeit is megpróbálták kilyukasztani. A telepesek szövetségének (Yesha) képviselői eredménytelenül próbálták a kedélyeket csillapítani, s még az eseményeket a helyszínen figyelemmel kísérő újságírók is a fiatal telepesek dühének célpontjaivá váltak.

A BBC brit tévé és rádió éjszakai beszámolója szerint a telepesek körében lemondó hangulat és a dac vegyesen tapasztalható. Az előbbit az magyarázza, hogy egyesek valamiféle csodában reménykedtek, hogy a kivonulás esetleg mégis elmarad; ez utóbbit pedig az a harcos elszántság, hogy a végsőkig kitartanak. Az izraeli hadsereg szerint a kivonulást ellenző mintegy ötezer izraeli szivárgott be az elmúlt időben a gázai övezeti zsidó telepekre, ami a kivonulást biztosító 55 ezer izraeli rendőr és katona, illetve a távozást elutasítók közötti összecsapások veszélyét rejti magában.

„Gázai övezeti zsidó hatóság”

A tiltakozás sajátos formáját választották Sirat Hajam kolónia egyes lakosai, akiknek a nevében Arik Jichaki telepes vasárnap - az átkelő lezárása előtt néhány órával - kikiáltotta a "gázai övezeti zsidó hatóság" függetlenségét. Jichaki elmondta, hogy a "hatóság" reményeik szerint egy napon független zsidó állammá válik majd. Jichaki levélben már kérte is Kofi Annan ENSZ-főtitkártól függetlenségük elismerését. Sirat Hajam egy kis zsidó telep a gázai övezet déli részén, a Gus Katif telepcsoport részét képezi.

Izrael három hét alatt kívánja kiüríteni a 21 gázai övezeti, illetve vele egy időben 4 ciszjordániai zsidó telepet. A kivonulást egyesek a "történelmi" jelzővel illetik, mivel az Ariel Saron izraeli miniszterelnök által minden politikai és társadalmi ellenállás dacára keresztülvitt terv végrehajtásával megszűnik a Földközi-tenger partján fekvő - a palesztinok által majdani államuk részének óhajtott - gázai övezet 38 éven át tartó izraeli megszállása, s a kivonulás új távlatokat nyithat a közel-keleti béke megteremtése előtt.

A palesztinok üdvözlik Izrael kivonulását az 1967-es arab-izraeli háborúban megszállt övezetből, mindazonáltal attól tartanak, hogy Saron a mintegy 8 ezer embernek otthont adó gázai telepek felszámolásával az Izrael számára kevésbé fontos területekről mond le, s a jövőben inkább Ciszjordánia nagy részének megtartására összpontosít, ahol 230 ezer zsidó telepes és 2,4 millió palesztin él.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?