Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nagymama robbantotta fel magát Palesztinában

2006.11.24. 11:02
Két év után újra öngyilkos merényletet követett el a Hamasz. A támadást egy 57 éves nagymama követte el. Mindössze három izraeli katona sérült meg, ők is csak könnyebben.

Közel két év után ismét öngyilkos merényletet hajtott végre a Hamasz. A három izralei katona könnyű sérülését okozó merényletben egy 57 éves palesztin nő, kilenc gyermek anyja és 41 nagyanyja, jelentette az AFP.

"A járőrök felfigyeltek egy gyanúsan közelítő nőre. Hanggránátot dobtak az irányába, de az asszony így is felrobbantotta magát" - nyilatkozta a francia hírügynökségnek az izraeli hadsereg egyik szóvivője.

A merénylő, Fatima Omar Mahmud al-Nadzsar ismerősei szerint a nőnek hét fia, két lánya és vagy 41 unokája volt. Lánya, Azhar büszke édesanyja "mártíromságára", írja az AFP. "Tényleg boldogok vagyunk. Ez egy komoly akció volt. Az előző este elmondta nekünk, mire készül, és mi büszkék vagyunk rá" - nyilatkozta húszéves fia, Zuheir is.

Az asszony búcsúüzenete szerint semmi másra sem vágyott, mint mártírként meghalni.

A Hamasz fegyveres szárnya percekkel a támadás után magára vállalta a felelősséget. A terroristák 2005. januárja óta nem követtek el öngyilkos merényletet. A Hamasz radikális szárnya két hete fenyegetőzött a támadások újrakezdésével. Az izraeli hadsereg két hete, a palesztinok rakétatámadásai miatt indított gázai offenzívájában lerombolt egy házat is, a támadásnak 19 ártatlan áldozata volt.

Csütörtökön hét palesztin vesztette életét az izraeli hadműveletekben.