Gyöngyi
4 °C
14 °C

Izrael háborút indított a Gázai övezetben?

2006.06.29. 10:35
Az izraeli haderő csütörtökön folytatta előrenyomulását a Gázai övezetbe. Rámalláhban és környékén a Hamász összesen nyolc miniszterét és húsz parlamenti képviselőjét vették őrizetbe. Izraeli katonák megtalálták a hétvégén elrabolt zsidó telepes holttestét.

Csütörtök hajnalban is folytatta benyomulását a Gázai övezetbe az izraeli hadsereg, amely már nem csak a térség déli, hanem északi körzeteit is támadja. Izraeli páncélosok szerda hajnalban azért lendültek támadásba, mert nem sikerült megegyezni annak a 20 éves izraeli katonának a kiszabadításáról, akit vasárnap egy radikális palesztin szervezet, a Népi Ellenállási Bizottságok rabolt el.

Egy áldozat

Csütörtökre virradóra Rámalláhban megtalálták annak a zsidó telepesnek a holttestét , akit a hét végén raboltak el palesztin aktivisták. A 18 éves Élijáhu Aserinek a Ciszjordánia északi részében található Itamar telepen veszett nyoma még vasárnap. Az izraeli hadsereg vizsgálatából kiderült, hogy a fiatalembert valószínűleg elrablása után nem sokkal lőtték fejbe, majd Ramallahban eltemették. Egy szerdán elfogott palesztin milicista vallomása alapján sikerült a nyomára bukkanniuk. A gyilkosságért a felelősséget ugyanaz a Hamaszhoz tartozó, Népi Ellenállási Bizottságok névre hallgató szervezet vállalta, akik szintén vasárnap elrabolták az izraeli hadsereg egyik tizedesét.

Még egy holttest

Holtan találták csütörtökön azt a 62 éves izraeli férfit, akinek eltűnését szerdán jelentette családja az izraeli rendőrségnek. A Fatahhoz tartozó al-Aksza Mártírjai Brigád fegyveres csoport azt állította, hogy ők rabolták el Rison Lecionból, majd Ciszjordániában tartották fogva. Az izraeli rendőrség szerint azonban Noah Moszkovics természetes halált halt, holttestére Rison Lecion városának, a férfi lakóhelyének temetője mellett bukkantak rá. Mindenesetre még folyik a hatósági orvosszakértői vizsgálat, így a rendőrség közlése nem tekinthető végleges hivatalos verziónak.


Nézze meg képeinket!

Elemzők szerint a milicisták a család bejelentése után egyszerűen az interneten bukkantak rá az eltűnt férfi adataira, és a pszichológiai hadviselés részeként magukra vállalták az emberrablást. A titkosszolgálatok további vizsgálatokat folytatnak a körülmények tisztázására.

Az izraeli légierő csütörtök hajnalban előbb egy feltételezett fegyverraktárra mért csapást. Palesztin biztonsági források és szemtanúk beszámolója szerint két rakétalövedéket lőttek ki. Helyi jelentések arra mutatnak, hogy a támadásban senki sem sebesült meg. Később csapás érte a gázai Iszlám Egyetemet is.

Izraeli katonák szerda éjjel Rámalláh mellett letartóztatták Mohamed al-Bargútit, a Hamász-kormány munkaügyi miniszterét - közölte a tárcavezető egyik közeli munkatársa. Bargúti gépkocsiján a ciszjordániai Rámalláhhoz közeli otthona felé tartott, amikor izraeli terepjárókon érkező katonák megállíttatták autóját. Kiparancsolták a minisztert a kocsiból, majd magukkal vitték.

Letartóztatások

Palesztin biztonsági források a hajnali órákban jelentették, hogy az izraeli erők a Hamász összesen nyolc miniszterét, illetve húsz parlamenti képviselőjét vették őrizetbe, így Rámalláhban kezdett műveletük során többek között Nájef ar-Radzsúbot, a vallási ügyek minisztériumának a vezetőjét is lefogták. Letartóztatták továbbá a Hamasz 36 tisztviselőjét és 23 milicistát, így összesen 87 Hamaszos van izraeli őrizetben.


Klikk a képre!

Ahmed Bahar, a palesztin parlament alelnöke a miniszterek és képviselők őrizetbe vétele kapcsán kijelentette: Izrael "nyílt háborút" kezdett azzal a céllal, hogy megsemmisítse a palesztin kormányt. A felelősség az izraeli kormányt terheli ennek "a veszélyes agressziónak a következményeiért" - fűzte hozzá. A politikus egyben felszólította a "világot, az ENSZ-t, Európát, az arab országokat és az emberjogvédő szervezeteket", hogy avatkozzanak közbe.