16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04. ÉLŐ
Anglia 3
Szenegál 0

Salit tizedes elrablása: az izraeli hadsereg körülvette Gázát

2006.06.26. 12:57
Vasárnap egy csapat palesztin kommandós egy titkos alagúton keresztül jutott izraeli területre, ahonnan elhurcoltak egy tizedest. Az elrabolt 20 éves katona az összecsapásban megsebesült. A kormány nem tárgyal az emberrablókkal, viszont csapatokat vezényelt Gáza környékére. Az izraeli titkoszolgálat szerint a Hamasz katonai szárnya hurcolta el a katonát.

Egy vezető titkosszolgálati tiszt a Kneszet védelmi bizottságának hétfő délutáni ülése után bejelentette: az izraeli hadsereg tudomására jutott, hogy a vasárnap elhurcolt izraeli katona, Gilad Salit fogvatartói a Hamasz katonai szárnyához tartoznak. "Tisztában vagyunk vele, hogy a katona életben van és sérült, azt azonban nem tudjuk, hol tartják fogva. Az ő érdekük, hogy életben tartsák" - fogalmazott a tiszt. Hozzátette, hogy a támadók célja az volt, hogy a katonát bemutassák egy sajtótájékoztatón, és szabadságáért cserébe palesztin bebörtönzöttek elengedését követeljék. "A helyzet azonban a nemzetközi nyomás miatt megváltozott" - mondta.

Izraelnek gondja lesz arra, hogy a Hamasz-kormány megszűnjön, ha nem kapja vissza élve elrabolt katonáját - közölte Juval Diszkin, a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője vasárnap este Mahmud Abbasz elnökkel tárgyalva. Az izraeli biztonsági kabinet korábban bejelentette: kész minden eszközzel kiszabadítani a katonát.

A 20 esztendős Gilad Salit tizedest vasárnap reggel hurcolta el egy palesztin kommandó, amely egy, a palesztin szélsőségesek által több hónapon át titokban kiásott alagúton keresztül hatolt be izraeli területre a gázai övezeti-egyiptomi-izraeli hármas határnál fekvő Kerem Salom-i átkelő közelében. Az alagutat hétfőn berobbantotta az izraeli hadsereg.


Gilad Salit tizedes

A vasárnapi összecsapásban két izraeli katonát is megöltek a palesztin kommandó tagjai, írja a Jerusalem Post. A támadást, amelyet egy 7-8 tagú palesztin kommandó hajtott végre, a palesztin kormányt adó Hamasz mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszam Brigádok, a Népi Ellenállási Bizottságok és egy Iszlám Hadsereg elnevezésű, eddig ismeretlen palesztin csoport vállalta közösen magára. Később a Népi Ellenállási Bizottságok egyik neve elhallgatását kérő illetékese közölte, hogy a katona a szervezet fogságában van, és az előzetes hírekkel szemben nem sebesült meg. Nem nevezte meg a katona fogva tartásának helyszínét. A szervezet szóvivője azonban cáfolta, hogy a tizedest ők ejtették volna foglyul.

Egyiptomi segítség

Egy biztonsági szakemberekből álló egyiptomi csoport is bekapcsolódott a túszszabadító akcióba. Az izraeli rádió jelentése szerint az egyiptomiak a Gázai övezetbe érkeztek, és közvetítőkön keresztül kapcsolatba léptek az emberrablókkal. Ez a csoport úgy tudja: a katona súlyosan megsebesült a vasárnapi összecsapásban, ezért orvosi segítséget is felajánlottak.

Az Izrael Rádió jelentése szerint az egyiptomi konzulátus felajánlotta, hogy akár bekötött szemű orvost is küld Salit ellátására, hogy ne kelljen felfedni, hol tartják fogva. Mahmud Abbasz palesztin elnök és Iszmail Hanije palesztin kormányfő hétfőn este találkoznak, hogy megvitassák az elrabolt katonával kapcsolatos teendőiket.

Készültségben az izraeliek

Az izraeli hadsereg közben csapatokat csoportosít Gáza környékére, hogy szükség esetén azonnal támadást indíthasson. A kivezényelt katonák egyelőre várakoznak, nehogy meggátolják Salit szabadon engedését. Amir Perec izraeli védelmi miniszter közölte, hogy Salit biztonsága az elsődleges szempont a döntés meghozatalakor.

Szaeb Erkat palesztin főtárgyaló felszólította az izraelieket, hogy kerüljék a katonai akciót. "Azt szorgalmazzuk Ehud Olmert miniszterelnöknél, hogy tartózkodjon a katonai válaszlépéstől, hiszen Mahmud Abbasz palesztin elnök megtesz mindent azért, hogy a fogvatartók élve és sértetlenül engedjék el a katonát" - fogalmazott.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy nem hajlandóak tárgyalni az emberrablókkal, és nem engednek szabadon palesztin foglyokat Salitért cserébe.

Időközben a francia külügyminisztérium bejelentette, hogy Párizs kapcsolatban áll az összes érintett féllel, mivel a túsz francia állampolgársággal is rendelkezik, édesapja ugyanis francia.  • Tippek
  • Hírek