Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Újabb heves harcok Ciszjordániában

2003.08.22. 07:43
Heves lövöldözés hallatszott péntek hajnalban az észak-ciszjordániai Dzsenín városban, ahova legalább 15 izraeli harckocsi és páncélozott szállító harcjármű hatolt be, minden bizonnyal palesztin szélsőségesek után kutatva.
Az izraeli hadsereg előző éjjel kisebb létszámú csapatokkal ugyanilyen akciót hajtott végre ebben a palesztin városban. Csütörtök éjjel Nábluszba és Túl-Karmba is bevonultak izraeli katonák.

Azt egyelőre nem tudni, hogy vannak-e halottjai vagy sebesültjei a péntek hajnali izraeli katonai műveletnek.

Az izraeli hadsereg gyakran hajt végre rajtaütéseket palesztin városokban, szélsőséges palesztin mozgalmak körözött tagjai után kutatva. Az izraeli védelmi minisztérium illetékesei csütörtökön bejelentették, hogy három-négy hétig fognak tartani a katonai akciók, amelyeket a biztonsági kabinet szerda éjjel hagyott jóvá, megtorlásul a keddi nyugat-jeruzsálemi merényletre.

Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet tagjai házi készítésű rakétákat lőttek ki csütörtök este a Gázai övezetből Izrael területére. A négy Kasszám rakéta közül kettő a Gázai övezet határán fekvő Nir Am kibucnál üres földön csapódott be. Két rakéta a Negev-sivatagban lévő Szderót városban robbant fel, az egyik megrongált egy házat. (Ariel Saron izraeli miniszterelnök farmja alig néhány kilométerre fekszik Szderóttól, Saron rendszeresen itt tölti a hétvégeket.)

Palesztin fegyveresek 15 aknagránátot lőttek ki egy zsidó telepnél felállított úttorlaszra és egy katonai ellenőrző posztra a Gázai övezetben. Senki nem sebesült meg, de egy ház megrongálódott.

Az AP jelentése szerint a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedin el-Kasszám Brigádok közleményben vállalta a felelősséget a rakétatámadásért és az aknagránátok kilövéséért is.

A Hamász véres bosszút esküdött, miután az izraeli hadsereg végzett egyik vezetőjével, Iszmail Abu Sanabbal. Egy izraeli harci helikopter öt rakétát lőtt ki szerdán a Sanabot és testőreit szállító, Gázában haladó autóra. Sanab és két testőre életét vesztette.