Ez a poszt a következő Percről percre része:

Harcok a Gázai övezetben

Fontosabb részletek
  • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
  • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
  • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
  • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
  • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
  • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
  • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
  • A konfliktus kronológiája
  • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nyolc muzulmán ország vezetőinek feleségei a Gázai övezet elleni izraeli katonai akciók haladéktalan beszüntetésére szólítottak fel isztambuli találkozójukról kiadott szombati felhívásukban. A török miniszterelnök felesége, Emine Erdogan által kezdeményezett és "Asszonyok Palesztina békéjéért" elnevezésű találkozón ott volt a jordániai királyné, a szíriai és a libanoni elnök felesége, a katari emír neje és a líbiai államfő leánya. Több európai vezető politikus felesége is meghívást kapott, ők azonban nem jöttek el Isztambulba. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Tízezrek tüntettek az izraeli hadjárat ellen Európában

    Európa-szerte tízezrek tüntettek szombaton Izrael gázai offenzívája ellen, a harcok azonnali leállítását és a nemzetközi közösség határozott fellépését követelve. Németországban több mint húszezren vonultak fel, Londonban százezer tüntetőre számítanak.
  • Az amerikai elnök szerint a tartós gázai tűzszünet létrejöttéhez elengedhetetlen, hogy a Hamász beszüntesse az Izrael ellen intézet rakétatámadásokat. George Bush erről szombaton beszélt Abdullah Gül török államfővel folytatott telefonbeszélgetése alkalmával. A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint Bush, akinek már csak 10 napja van hátra hivatalában, a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet leállítását is szorgalmazta. Egyúttal elismerését fejezte ki azért, hogy Törökország támogatja a Gázai övezetben dúló erőszak megfékezését célzó francia-egyiptomi közvetítési erőfeszítéseket.

    Az Egyesült Államok csütörtökön nem szavazta - de nem is vétózta - meg a Biztonsági Tanács határozatát, amely azonnali tűzszünetre és az izraeli csapatok teljes kivonására szólított fel. A tartózkodást az amerikai ENSZ-képviselő azzal indokolta, hogy Washington előbb látni szeretné, mire jut Egyiptom a közvetítési kísérleteivel. (MTI)

  • Izraeli katonák végeztek szombaton a Gázai övezetben a Hamász egy katonai parancsnokával. Palesztin és izraeli források egybehangzó közlése szerint az illető Amír Manszi, a gázai palesztin kormány távközlési miniszterének, Juszef Manszinak a fia.

    Az izraeli közlemény szerint Manszival egy gyalogsági egység végzett, amikor a Hamász-parancsnok éppen aknagránátok kilövését készítette elő izraeli területek felé. Vele együtt két további Hamász-tag is életét vesztette a rajtaütésben. Tel-Aviv a megölt Manszit teszi felelőssé a Gázai övezethez közel fekvő izraeli települések elleni rakétatámadásokért. Szombaton ezzel összesen 15 Hamász-fegyveres halt meg az izraeli hadsereg akciói következtében. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Londonban összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel

    Több tízezres, helyenként összecsapásokba torkolló Izrael-ellenes megmozdulás volt szombaton Londonban; a rendőrök és a tiltakozók közül is sokan megsérültek.

  • A szaúd-arábiai főmufti, a sivatagi királyság legfőbb vallási vezetője haszontalan tömegeknek nevezte a gázai izraeli offenzíva elleni tüntetéseket, és arra kérte az arab és a muzulmán lakosságot, hogy adományokkal segítsék a palesztinokat. "Pénzt átutalni és segélyt küldeni, ezek hasznos cselekedetek, de a tömegek és a tüntetések lármája haszontalanok" - jelentette ki Sejk Abdul Azíz as-Sejk az Okaz című helyi újság szombati számában megjelent közleményében, arra szólítva fel a szaúdiakat és a királyságban élő külföldieket, "adják oda, amit csak tudnak, hogy segíthessék palesztin testvéreiket".

    Az arab és a muzulmán országok számos nagyvárosában mindennaposak a Gázai övezet elleni izraeli támadásokat elítélő tüntetések. Szaúd-Arábia két napja bejelentette, hogy egy hét alatt 45,6 millió dollárt gyűlt össze a gázai övezeti palesztinok javára rendezett segélygyűjtő kampány keretében. (MTI)

  • A Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva során eddig a Hamász több mint 300 fegyverese halt meg - közölte szombaton este egy izraeli tiszt. A szám katonai szakértők becslésén alapul. A december 27. óta tartó offenzíva révén teljes Hamász-századokat sikerült felszámolni. Az izraeli szárazföldi erők tovább nyomulnak előre, és a Hamász egyre több állását foglalják el - idézték tel-avivi médiumok a katonatisztet.

    Az egészségügyi tárca adatai szerint két hét leforgása alatt 824 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma mintegy 3500. A hatóság nem tesz különbséget fegyveres és civil palesztinok között, és a Hamász sem erősíti meg elesett embereinek halálát. Az izraeli hadsereg saját adatai szerint kilenc embert veszített december 27. óta. (MTI)

  • Barack Obama megválasztott amerikai elnök nem akar tárgyalni a Hamász radikális iszlám palesztin szervezettel - jelentette a Fox News amerikai televízió. Obama ismételten kijelentette, hogy a Hamász egy terrorszervezet, amelyik Izrael megsemmisítése mellett kötelezte el magát - idézte az elnök egyik állásfoglalását szombaton a Fox News.

    A The Guardian című brit napilap pénteken azt írta: Obama tanácsadói arra ösztönzik a leendő amerikai elnököt, hogy tárgyaljon a Hamásszal. Ez jelentős irányváltás lenne a január 20-án távozó George W. Bush elnök eddigi közel-keleti politikájához képest. A The Guardian Obama olyan munkatársaira hivatkozott, akik első lépésként titkosszolgálati szinten ajánlották az érintkezést. A demokratáknál és a republikánusoknál is egyre többen hangoztatják, hogy a Gázai övezetet uraló Hamászt be kell vonni a közel-keleti béke megteremtését célzó erőfeszítésekbe. (MTI)

  • A Hamász száműzetésben lévő vezetője leszögezte szombaton, hogy szervezete nem fogja fontolóra venni a tűzszünetet, amíg Izrael nem vet véget a tizenötödik napja tartó gázai offenzívájának, és nem nyitja meg az övezet határátkelőit. "Előbb Izrael vonuljon vissza, vessen véget az agressziónak és nyissa meg a határátkelőket. Azután beszélhetünk a fegyvernyugvásról" - hangoztatta Háled Mesaal az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban elhangzott beszédében. A damaszkuszi emigrációban élő Hamász-vezető elítélte Izrael gázai offenzíváját, holokausztnak nevezte a hadműveletet. (MTI)

  • Szemtanúk szerint az izraeli légierő és tüzérség Gázaváros elleni támadásokat hajtott végre vasárnapra virradóra a települése több részén, orvosi források közölték, hogy a támadásokban öt palesztin halt meg és több tucatnyian megsebesültek.

    Súlyos harcok bontakoztak ki Gázavárostól keletre, ahol a Hamász fegyveresei páncéltörő rakétákkal és aknagránátokkal támadtak az előrenyomuló izraeli csapatokra. A hadsereg válaszul harckocsikkal és harci gépekkel támadta az iszlamista fegyvereseket.

    Palesztin szemtanúk szerint az izraeli tüzérség a Gázai övezet déli részén két falu ellen intézett támadásokat, szemtanúk és orvosok szerint egy asszony életét vesztette, közel ötvenen - más források szerint több mint százan - szenvedtek égési sérüléseket vagy egészségkárosodást a káros gázok belélegzése miatt. Tizenöt ház égett le a támadások következtében. Palesztin állítások szerint mindezt a foszforos lövedékek okozták, de az izraeli hadsereg ezt határozottan cáfolta.

    Az izraeli légierő röpcédulákat dobott le palesztin településekre, a katonai hadművelet kiszélesítésére figyelmeztetve a lakosságot, arra intve a palesztinokat, hogy tartsák magukat távol a Hamász fegyvereseitől, és ne segítsenek nekik. (MTI)

  • Hat polgári személy, köztük négy gyerek, vesztette életét izraeli támadásban vasárnap a Gázai övezet északi részén, és további tíz holttestet találtak a romok alatt Gáza városában - közölték palesztin források.

    A négy gyerek és két nő Beit Lahíjában halt meg, amikor találat ért egy házat - mondták orvosi források szemtanúkra hivatkozva.

    Gáza város két déli peremkerületében, ahol hajnalban heves harcok voltak, tíz holttestre bukkantak a romok alatt. A halottak közül öten a Hamász iszlamista szervezet tagjai voltak.

  • cikkünk a témában:

    Olmert szerint az offenzíva közelít célja eléréséhez

    A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva közel került ahhoz, hogy elérje a kitűzött célokat, de a hadművelet folytatódni fog - jelentette ki az izraeli miniszterelnök vasárnap.

    "Izrael közelít céljaihoz, de további türelemre, elszántságra és erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy elérje a biztonsági helyzet megváltozását Izrael déli részén és azt, hogy állampolgárai tartósan biztonságban éljenek" - mondta Ehud Olmert, megnyitva a szokásos heti kormányülést. A hadsereg imponáló sikereket ért el a gázai fegyveresek elleni hadjáratban, de további kell harcolnia annak a célnak a teljesüléséért, hogy megszűnjenek a Dél-Izrael elleni rakétatámadások - toldotta meg. (MTI)

  • Az izraeli hadsereg belső vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy egy célt tévesztett izraeli aknagránát találta el az ENSZ által működtetett iskolát a múlt héten a Gázai övezetben - közölte vasárnap egy neve mellőzését kérő izraeli védelmi illetékes.

    Palesztin kórházi források szerint a keddi támadásnak 39 halálos áldozata volt. Izrael azt állította, hogy válaszcsapást mértek Hamász-fegyveresekre, akik az iskola környékéről vettek tűz alá izraeli katonai állásokat.

    A vizsgálat szerint izraeli egységek három aknagránátot lőttek ki a Hamász-fegyvesekre közvetlenül egy rakétatámadás után. Két lövedék eltalálta a célt, a harmadik azonban körülbelül 30 méterrel elvétette, és ez okozta a polgári személyek halálát. (MTI)

  • A Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta, hogy országa tudatában van nemzetközi felelősségének, és ennek megfelelően akar cselekedni. Mindezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy kormánya ezt tette két évvel ezelőtt is a libanoni válság megoldása érdekében, és aktív szerepet vállalt a békét felügyelő ENSZ-erőkben, az UNIFIL-ben.

    A kancellár ismételten mielőbbi fegyverszünetet sürgetett a térségben. Ennek előfeltételeiről egyeztetett a felekkel. A tűzszünet, illetve a nemzetközi ellenőrzés legfontosabb feltételeként említette a Hamásznak történő fegyvercsempészet megakadályozását. A radikális palesztin szervezetnek haladéktalanul be kell szüntetnie az Izrael elleni rakétatámadásokat - hangoztatta Merkel.

    A német kancellár katasztrofálisnak nevezte a térségben kialakult humanitárius helyzetet, és utalt arra, hogy már csak ezért is mielőbbi tűzszünetre van szükség.

  • Több ezren tüntettek vasárnap Brüsszelben a Gázai övezetben folytatódó izraeli hadművelet ellen. A demonstrálók azt követelték, hogy vessenek véget az öldöklésnek, és hogy az Európai Unió lépjen fel határozottabban Izrael magatartása ellen.

    Az egyik nagy brüsszeli pályaudvartól, a Gare du Miditől a belváros irányába elindult menetben olyan traszparensek voltak láthatók, miszerint "mindnyájan palesztinok vagyunk", "Gáza az új soá" (holokauszt), "izraeli gyilkosok", "cinkos aki néma".

    A Belgiumi Muszlimok Ligája előzőleg arra szólította fel a tüntetés részvevőit, hogy tartózkodjanak a zászlóégetéstől.

  • cikkünk a témában:

    Izrael szerint a Hamász vezetői külképviseleteken bujkálnak

    Az izraeli kormány szerint a Hamász radikális palesztin szervezet vezetői külképviseleteken és kórházakban bujkálnak a Gázai övezetben, hogy elkerüljék az izraeli támadásokat.

  • cikkünk a témában:

    15 ezren tüntettek Izrael mellett Londonban

    A Trafalgar téren, izraeli zászlók erdeje és a Hamász palesztin mozgalmat elítélő transzparensek alatt megtartott, végig békés gyűlésen a szervezők szerint 15 ezren voltak jelen.

    Felszólalt Sir Jonathan Sacks, a 300 ezres brit zsidó közösség országos főrabbija, aki hangsúlyozta: a brit zsidóság egyetért azokkal, akik azt szeretnék, hogy a palesztin gyerekek a békébe vetett reménységgel nőhessenek fel, és a palesztinok emberhez méltó körülmények között élhessenek.

  • Izrael fehérfoszfor-tartalmú tüzérségi lövedékeket vetett be gázai hadműveletei során, köztük egy sűrűn lakott menekülttábor ellen, amivel civileket sodor veszélybe - állította vasárnap a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet. A HRW közleménye szerint a szervezet munkatársai szemtanúi voltak annak, hogy az izraeli tüzérség péntek és szombat délután Izrael és a Gázai övezet határáról lőtte az övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttábort.

    A tüzérségi csapások után látható füstcsíkok a HRW szerint arra utaltak, hogy a lövedékek fehérfoszfort tartalmaztak. A tüzérségi aknák foszfortartalma az oxigénnel reakcióba lépve takarófüstöt hoz létre a szárazföldi alakulatok számára, de tilos ilyen aknák bevetése közvetlenül a civil lakosság ellen.

    A fehérfoszfor az emberi bőrrel érintkezve azonban súlyos égési sérüléseket okozhat, a földre kerülve pedig tüzet idézhet elő - közölte a HRW, egyúttal felszólítva az izraeli hadsereget, hogy tartózkodjon az említett lövedékek sűrűn lakott gázai területek elleni bevetésétől. Avital Lejbovics izraeli katonai szóvivő ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy az általuk használt lövedékek megfelelnek a nemzetközi jognak.Bővebben a fehérfoszforos lövedékekről>>

  • Izrael megkezdte a tartalékosok bevetését a Gázai övezetben. Avi Benajahu, az izraeli hadsereg szóvivője közölte vasárnap este egy izraeli tévécsatornának adott nyilatkozatában, hogy a hadsereg aznap megkezdte a tartalékos erők bevonását a Gázai övezetben zajló hadműveletekbe.

    Az izraeli kormány már egy héttel ezelőtt elrendelte több tízezer tartalékos mozgósítását. A kabinet akkori döntése arról szólt, hogy a tartalékosok a Gázai övezetbe átcsoportosított katonák helyére kerülnek, többségüket az északi határ térségébe és a Jordán folyó nyugati partjára vezénylik. A tartalékosokat eddig harci cselekményekben nem vettek részt, de a BBC hírszolgálata idézett egy izraeli katonai szóvivőt, aki szerint egyre jobban bevonják őket a harcokba.

  • Izraeli harci gépek 12 gázai övezeti célpontra mértek csapást a hétfőre virradó éjszakán - közölte az izraeli hadsereg szóvivője. Egyebek között a Hamász harcosainak otthonaiban létesített fegyverraktárakat, a Gázai övezet és Egyiptom határa alatt ásott csempészalagutakat és az iszlamista szervezet harcosainak csoportjait támadta a légierő - mondta a szóvivő nem térve ki egyéb részletekre.

    A szárazföldi csapatok összecsaptak palesztin fegyveresekkel az övezet területén - tette hozzá, de ezzel kapcsolatban sem említett részleteket. Tizenhetedik napja tart Izrael gázai övezeti háborúja. A hétfőre virradó éjszakán jóval kevesebb légitámadást hajtott végre az izraeli légierő, mint a hadművelet december 27-i kezdete óta bármikor. Eddig minden éjszaka legalább harminc légitámadást intézett az övezet ellen, kivéve a január elsejére virradó éjszakát, amikor húszat.

  • A teheráni kormány olyan törvénytervezetet fogadott el, amely büntetné az Izraellel kapcsolatot tartó külföldi társaságokat, így gyakorolva nyomást a Gázai övezetet ostromló zsidó államra - írta hétfőn az iráni állami sajtó. A szankciók, amelyeket nem részleteztek, azokra a társaságokra lenne érvényes, amelyek beruháztak az Izrael által megszállt területeken, vagy segítik Izraelt. Iránban kevés külföldi cég végez gyártást helyben, ilyen a Renault francia autógyár vagy a Nestlé svájci élelmiszeripari cég. Más vállalatok, mint a dél-koreai Samsung, csupán teríti másutt előállított áruját. (MTI)
  • Izrael maga akarja meghatározni a gázai övezeti fegyvernyugvás kezdetének időpontját - mondta hétfőn a zsidó állam külügyminisztere. Cipi Livni kijelentette az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában: "Nem fogadom el, hogy az ENSZ döntse el, mikor kell befejezni egy terror elleni háborút." Hozzátette: benyomása szerint a nemzetközi közösség nem várja el a tűzszünetre vonatkozó követelés azonnali teljesítését.

    Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) azonnali és tartós tűzszünetre szólította fel Izraelt és a palesztin iszlamista Hamász szervezetet pénteken elfogadott, 1860-as számú határozatában. Livni nem felelt arra a kérdésre, közel van-e befejezéséhez Izrael gázai övezeti offenzívája. Csak annyit mondott, hogy haladást érzékel a fegyvernyugvásról folytatott tárgyalásokon, de vannak még problémák. Hozzátette: jelenleg azt próbálják biztosítani a katonai akciók, hogy a Hamász ne fegyverezhesse fel magát nagyobb hatótávolságú rakétákkal. (MTI)

  • A Gázai övezet, pontosabban a Hamász szélsőséges palesztin szervezet ellen indított izraeli háború 17. napján a palesztin halálos áldozatok száma meghaladta a 900-at, a sebesülteké pedig csaknem elérte a 4 ezret. Ezt Gáza város mentőszolgálatának vezetője jelentette ki hétfőn. Palesztin kórházi források szerint a halottak száma 905, közülük legkevesebb 277 gyermek. A sebesültek száma 3950 körül van, mondta Muavija Hasszanein. (Független Hírügynökség)
  • cikkünk a témában:

    Tankok nyomulnak Gázavárosban

    Hétfőn Gázaváros központja felé három irányból is megindultak az izraeli tankok. Mostanáig az izraeli hadsereg inkább csak a települések határából lőtte a gázai városokat. Az utcai harc vállalásával új szakaszába léphet a háború. Helyszíni beszámolók szerint a Gázavárosban nyomuló tankok ellenállásba ütköztek.
  • Két norvég orvos szerint az izraeli hadsereg DIME típusú, különleges fegyvert vet be Gázában. Az orvosok egy palesztinbarát civil szervezet nevében dolgoztak 10 napot a háborús övezetben.

    Beszámolójuk szerint kis területen rendkívüli erejű robbanást okoz a DIME, ami a becsapódás után öt-tízméteres körzetben szétszóródik. A két orvos elismerte, hogy nem láttak a Gázai övezetben olyan áldozatot, akiket közvetlenül a DIME sebesített volna meg, de elmondásuk szerint az egyik kórházban dolgozva találkoztak olyan brutális csonkolásokkal, amelyeket hagyományos repesz nem okozhatott.

    Ezt a fegyvertípust a 2000-es évek eleje óta ismerik. A töltete robbanóanyagból, szénből, porrá zúzott nehézfémötvözetből és volfrámból áll. Utóbbi a robbanáskor keletkező légnyomást viszonylag szűk helyen tartja, így hiába robban nagyot, mégis viszonylag kis anyagi kárt okoz és csak kisebb hatókörben okoz biztos halált.
  • Hiába arab nemzetiségű Izrael lakosságának ötöde, egy hétfői döntéssel kizárták az arab pártokat a február 10-i izraeli választásokból. Az izraeli választási bizottság szerint az indulni kívánó arab pártok lázítanak és támogatják a terrorizmust. Arab jelöltek zsidó pártok listáján indulhatnak, illetve indulhat a teljesen vegyes kommunista párt is.

    Az egyik arab parlamenti képviselő szerint a döntést megtámadta a legfelsőbb bíróságon, és rasszistának nevezte elfogadóit.

  • Eddig 20 ezer tonna segély jutott be a háború kezdete óta Gázába, ezt több mint 800 kamion juttatta el az övezetbe. Elsősorban külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek küldtek segélyt. Jordánia például 3000 egységnyi vért, Törökország öt mentőautót küldött. Izrael naponta három órát szünetelteti a támadást, hogy a segélyeket be lehessen vinni.

    Az izraeliek szerint a segély egy részét a Hamász lefoglalja és eladja.

    Az EU cseh elnöksége nemzetközi adományozó konferenciát tervez a gázai lakosság megsegítésére.

  • 14 napi fogdára ítéltek Izraelben egy tartalékos katonát, mert megtagadta a Gázai övezetben végzendő katonai szolgálatot. A háború 17 napja alatt ő az első megfenyített szolgálatmegtagadó.
  • Több mint kilencven, javarészt franciaországi civil szervezet nyújt be keresetet háborús bűncselekmények címén Izrael ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC). Mouloud Aounit, a Mozgalom a rasszizmus ellen nevű egyesület (MRAP) vezetője bejelentette hétfőn Párizsban, hogy miután a szóban forgó szervezetek több ezres tüntetéseket szerveztek szerte Franciaországban Izrael gázai offenzívájának megkezdése óta, úgy döntöttek, jogi útra terelik az ügyet. Az első keresetet már szerdán benyújtják az ICC-hez, s nem kizárt, hogy a későbbiekben pótkereseteket nyújtanak be a Gázai övezetben tevékenykedő nem kormányzati szervezetek is. Aounit szerint Izrael háborús bűncselekményeket követett el a Gázai övezet elleni aránytalan offenzívájával, amely számos civil áldozatot követelt, és amely során polgári létesítmények semmisültek meg. Több civil szervezet képviselőiből álló küldöttség hétfő este felkereste a francia elnöki palotát. A delegáció tagjai átadtak Nicolas Sarkozynak egy állásfoglalást, amelyben azt kérik a francia államfőtől, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az ICC elé vigye Izrael állítólagos háborús bűntényeinek ügyét. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Szorosabb a hurok Gázaváros körül

    Az izraeli hadsereg tovább nyomul előre és "szorosabbra vonja a hurkot". Ban ki Mun ENSZ-főtitkár nem tárgyal a Hamász vezetőivel.