Ez a poszt a következő Percről percre része:

Harcok a Gázai övezetben

Fontosabb részletek
  • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
  • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
  • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
  • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
  • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
  • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
  • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
  • A konfliktus kronológiája
  • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Izraelben és a Gázai övezetben is betartották hétfőn az előző nap életbe léptetett tűzszünetet. Az éjszaka nem érte újabb rakétatámadás Izraelt a palesztin terület felől, közölte az izraeli hadsereg szóvivője, hozzátéve, hogy folytatódik az izraeli csapatkivonás a Gázai övezetből.

    Gáza utcáin hétfőn, három hét után először ismét a Hamász radikális iszlám szervezet rendőreit lehetett látni. A rendfenntartók, akik az izraeli offenzíva alatt teljesen eltűntek a gázai utcákról, most polgári ruhában és forgalomirányítás feliratú sárga mellényekben tűntek fel újra - számoltak be róla helyi lakosok. (MTI)

  • A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hárommillió forint értékű humanitárius segély szétosztását kezdte meg a Gázai övezetben található Khan Yunes település körzetében élő nélkülöző családoknak, közölte Fekete Dániel, a szervezet kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-vel. A csomagok közel 400 nagycsalád - több mint 2000 ember - számára nyújtanak segítséget. Az egyenként tizenkét kilogrammos egységcsomagok tartós élelmiszereket (rizst, tésztát, olajat, hal- és borsókonzerveket, teát, paradicsomszószt és levesfűszert) tartalmaznak.
  • Az európai vezető lapok hétfői számukban egyhangúan úgy vélik, hogy az izraeli offenzíva nem ért célt, már csak azért sem, mert nem is volt világos célja. "Nincs győztes Gázában" - írta a svájci Neue Zürcher Zeitung, megjegyezve, hogy a háromhetes harc csak rontott a gázai helyzeten. A müncheni Süddeutsche Zeitung megjegyezi, hogy az izraeli offenzíva gyűlöletet és dühöt ébresztett és Izrael továbbra is bizonytalanságban fog élni. Az amszterdami De Volksrant megállapítja, hogy a Hamász érzékeny veszteséget könyvelt el, ám egyedül katonai eszközökkel nem lehet a szerteágazó mozgalmat legyűrni. A londoni The Independent is Izrael megtépázott nemzetközi tekintélyéről ír. A Frunkfurter Rundschau szerint a háború a palesztinok számára katasztrófát hozott, de ugyanez mondható el Izrael nemzetközi megítéléséről.

    A Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyzi, hogy még Izraelben is súlyos kétségek uralkodnak arról, vajon tényleg végzetes vesztességeket okoztak a Hamásznak, és a frankfurti lap idézi az izraeli belső elhárítás főnökét, aki azt jósolja, hogy a csempészalagutakat a Hamász néhány hónap alatt helyreállítja. A berlini Der Tagesspiegel az európai kormányok felelősségét is firtatja. A Berliner Zeitung szerint, a háborúhoz vezető problémák nem tűntek el, és a Hamász nem kerülhető meg. Hasonló véleményen van a berlini "Die Tageszeitung: a Hamász túlélte a háborút, létezik és létezni is fog. A Neue Zürcher Zeitung szerint csak akkor lehet megakadályozni a harcok kiújulását, ha ideológiai tabuk nélkül igyekeznek olyan új utakat találni, amelyeken közeledhet egymáshoz a két oldal. (MTI)

  • Nemzeti egységkormány létrehozására tett javaslatot hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnök Kuvaitvárosban, az arab csúcson. A nemzeti egységkormány készítené elő az egyszerre megtartandó törvényhozási és elnökválasztást a Gázai övezetben és Ciszjordániában, és foglalkozna az újjáépítéssel - mondta az értekezlet megnyitóján. A radikális iszlamista Hamász mozgalom, Abbász ellenfele egyelőre nem reagált a felvetésre. A palesztin elnök azt is bejelentette, hogy szükségesnek tartja az összes palesztin frakció sürgős tanácskozását, amelyre szerinte Egyiptomban kerülhetne sor. (MTI)