Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Robbantás és robbanás a törökországi NATO-csúcs előtt

2004.06.26. 10:43
A török rendőrség bejelentést kapott, hogy merényletet terveznek egy isztambuli felüljárón. A hatóságok szerencsére le tudták állítani a forgalmat mire a robbanás bekövetkezett. George Bush amerikai elnök szombatra tervezett látogatása előtt gázrobbanás történt egy török tengerparti szállodában. A NATO-csúcsot megelőző feszült helyzetben először azt hitték, hogy újabb támadást hajtottak végre a terroristák.
Pokolgép robbant egy isztambuli felüljárón szombaton, a detonáció senkit sem sebesített meg. A pokolgép felrobbantása minden bizonnyal annak a merényletsorozatnak a része, amelyet a NATO vasárnap kezdődő isztambuli csúcstalálkozója elé időzítettek baloldali szélsőségesek.

A rendőrség bejelentést kapott a robbanószerkezetről, és már leállította a forgalmat a felüljárón, amikor a robbanás bekövetkezett. Szombatra virradóra két másik kisebb bomba is felrobbant a dél-törökországi Adan városában csupán kisebb anyagi károkat okozva. A rendőrség hatástalanított egy gépkocsi alá helyezett robbanószerkezetet is Zonguldak fekete-tengeri kikötővárosban - jelentette az Anatolia török hírügynökség.

Merényletnek véltek egy szállodai gázrobbanást

Egy török turista halálát négy további személy sérülését okozó gázrobbanás történt szombaton a Törökország déli részén fekvő Alanya üdülőhely egyik szállodájában; a Törökországban uralkodó feszült légkörben először merényletnek vélték a történteket.

A CNN Turk televízió először azt jelentette a detonációról, hogy pokolgép robbant fel egy merénylő kezében. A helyi hatóságok azonban sietve cáfolták ezt a jelentést, közölve, hogy a légkondicionáló rendszerből szivárgó gáz robbant fel a Földközi-tenger partján, Antalya tartományban fekvő város Hatipoglu nevű szállodájában.

Terrorellenes razziák

Nagyon feszült a légkör Törökországban George Bush amerikai elnök szombatra tervezett odaérkezése, illetve a NATO jövő heti isztambuli csúcsértekezlete előtt. Az utóbbi napokban több merényletet hajtottak végre különféle török városokban, az egyiket ama ankarai szálloda előtt, ahol a tervek szerint megszáll az amerikai elnök a vasárnapra virradó éjszakán. Pénteken 55 iszlám és kurd szélsőségest vettek őrizetbe Isztambulban, ahol robbanóanyaggal megrakott gépkocsit is találtak a repülőtéren. Egy pokolgépes merényletben csütörtökön a török nagyvárosban négy ember meghalt, köztük a merénylő, és 21 további személy megsebesült.

Bush előbb Ankarában tárgyal török vezetőkkel, majd részt vesz Isztambulban a NATO június 28-29-i csúcsértekezletén.

A NATO-csúcsértekezlet előtt folytatódó razziák során szombaton 10 személyt vett őrizetbe a török rendőrség a közép-anatóliai Konya városában. Az őrizetbe vetteket szélsőséges iszlám csoportokkal és az al-Kaida terrorhálózattal való kapcsolattartással vádolják - jelentette az Anadolu hírügynökség. A Konya több körzetében végrehajtott kutatóakcióban a rendőrség fegyvereket, lőszereket és pokolgépkészítésének leírásáról szóló útmutatót foglalt le.