Ágnes
-1 °C
2 °C

Nagy-Britannia az al-Kaida elsőszámú célpontja

2006.10.19. 15:28
Pakisztánhoz fűződő történelmi kapcsolatai miatt Nagy-Britannia sebezhetőbb az Egyesült Államoknál, vélik brit hírszerzők. Értesüléseik szerint az al-Kaida Pakisztánban rendezte sorait és erősebb, mint valaha.

Feltámadt és minden eddiginél jobban szervezett az al-Kaida a Guardiannak nyilatkozó brit titkosszolgálati források szerint. A hírszerzők szerint a terrorcsoport elsőszámú célpontja immár nem az Egyesült Államok, hanem Nagy-Britannia.

A Guardiannak nyilatkozó, a legfrissebb hírszerzési információkkal rendelkezó titkosszolgák szerint az al-Kaida túlélte a szervezetet ért támadásokat és sikeresen rendezkedett be Pakisztán törzsi ellenőrzésű területein. A kormányhadsereg ugyan ellenőrzése alá akarta vonni a törzsi területeket, de a hadműveletek kudarcba fulladtak, Pakisztán pedig különbékét kötött a pastu törzsekkel.

Brit ihlet

A brit hírszerzők szerint a legaggasztóbb, hogy az al-Kaida minden eddiginél rugalmasabb struktúrára állt át. Az önszerveződő sejtek immár teljesen önállóan működnek. Minden sejtnek saját tervező-szervező főnöke van, külön ember felel a fegyverekért, a robbanószerekért és a kiképzésért, és mindegyikhez több önkéntes végrehajtó is tartozik.

A csoportok sokrétűen tevékenykednek, a terrortámadások mellett adományokat is gyűjtenek, illetve különböző csalásokkal magukat finanszírozzák. "Minden sejt hierarchikus felépítésű, szigorú parancsláncolattal" - nyilatkozta a lapnak egy terrorelhárításban dolgozó forrás.

Mivel Nagy-Britanniában jelentős muzulmán népesség él, az al-Kaida sokkal több sejtet működtethet itt, mint az Egyesült Államokban. Így immár nem az amerikaiak, hanem a britek számítanak a terror elsőszámú célpontjának. Ráadásul az új szervezeti struktúra is brit modellt, az IRA szakadása után létrejött, fanatikus Ideiglenes IRÁ-t másolja. Abban is, hogy a sejtek tagjai fontosabb megbeszéléseiket - tartva a lehallgatástól - közparkokban, nagy nyílt területeken tartják.

Nem gyerekjáték

A Guardiannak nyilatkozó kémek szerint az al-Kaida a tavaly július 7-i metrórobbantást csak a kezdetnek tekintette. "Az al-Kaida nagy lehetőséget lát Nagy-Britanniában, ahol nagy emberveszteségeket okozva szégyenítheti meg a hatóságokat" - nyilatkozta a Guardian egyik forrása.

Nagy-Britannia már csak Pakisztánhoz fűződő történelmi kapcsolatai miatt is könnyebb célpont. Mivel sok pakisztáni származású brit látogat rendszeresen haza, könnyebb a mozgás a terroristák központja és műveleti területe között.

Ráadásul a Guardiannak nyilatkozó források elég kilátástalannak tartják a harcot a terroristák ellen. "Kicsit olyan, mint a Space Invaders - számítógépes játék a commodore-os időkból -. Ha kiirtasz egy sort, jön a következő" - nyilatkozta egy terrorelhárító a lapnak.