Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Luxusvonat anarchistáknak

2001.06.28. 17:47
Hatvanezer fontért bérelt magának különvonatot egy brit anarchista csoport, hogy zavartalan luxusban közelíthessék meg a Genovában megrendezésre kerülő G8-csúcstalálkozót. A világ hét legfejlettebb ipari hatalmát, plusz Oroszországot tömörítő szervezet júliusi találkozójára - ami úgymond a globális kapitalizmus egyik legfontosabb szervezeti eseménye - több mint 100 ezer globalizációellenes tüntetőt várnak.
A Globalise Resistance nevű anarchista csoport nem éppen szegény miskolci punkok gyülekezete. A londoni The Times értesülései szerint a szervezet 60 ezer fontot (24 millió forintot) pengetett le a francia államvasutaknak, hogy zavartalan kényelemben és biztonságban jussanak el mind az ötszázan Genovába - egy első osztályú különvonaton.

A békés olasz városban rendezik meg ugyanis július 20. és 22. közt a világ hét legfejlettebb ipari hatalmát, plusz Oroszországot tömörítő G8 csúcstalálkozóját. Az eseményre több mint százezer globalizációellenes tüntetőt várnak. Hol van már Göteborg?

Vonatdiszkó - újságíróknak 250 fontért

Az aktivisták ugyan tisztában vannak vele, hogy nehézségekkel kell majd szembenézniük - Olaszország példátlan biztonsági intézkedésekkel készül a várhatóan káoszba fúló találkozóra -, de ez nem jelenti azt, hogy feladják igényességüket. Az éjszakára például diszkóvá alakítják át a francia partokról induló vonatot, amire egyébként - potom 250 fontért - újságírókat is meghívtak.

A francia államvasutak szóvivője azt mondta, nem érdekli, kik bérelték ki a vonatot, amíg rendesen kifizetik a díjat. A schengeni egyezmény miatt egyébként is nehéz lesz feltartóztatni a radikálisokat, ennek értelmében ugyanis az Európai Unióban gyakorlatilag megszűntek a határok. Az olasz hatóságok arra készülnek, hogy lezárják a genovai pályaudvart.

A csoport egyébként szóvivőjük állítása szerint kizárólag békés tüntetésre készül, bár elismerik, hogy az erőszakos göteborgi események "segítettek ránk terelni a figyelmet".

Ha valaki esetleg csatlakozni akar a csoporthoz, honlapjukon még megteheti.

És az ügy?

"Hát ez nem tesz jót az ügynek" - kommentálta szárazan a hírt egy magyar aktivista, amikor az Index szembesítette az angol csoport büdzséjének kiadási oldalával. A környezetvédő, aki szerint ennyi pénzt értelmesebben is el lehetett volna költeni, azonban sietett hozzátenni: kár volna idő előtt elítélni a Globalise Resistance-t, különösen annak fényében, hogy a "másik oldal" mennyit költ a demonstrációk megakadályozására.

De még előbb Salzburg
"Egy nap, 17 óra, 3 perc van még hátra, amíg szét nem zúzzuk a WEF-t" - hirdeti magabiztos nyugalommal a cikk írásának percében hátralévő időt a Bécsben megrendezésre kerülő Világgazdasági Fórumig (WEF) egy oldal az interneten. A WEF a globalizációellenes mozgalom egyik kedvenc ellensége: a svájci illetőségű szervezet politikusokat, filozófusokat, közgazdászokat és újságírókat tömörít, feladatának pedig a globális kapitalizmus propagálását és hatékonyabbá tételét tekinti - igazi összeesküvő titkos kamara. (Ezt persze ne higgyük el!)

Szóval július 1. és 3. közt Mozart városában találkozik körülbelül ezer résztvevő, a téma ezúttal főként az EU bővítése és az európai migráció lesz. A globalizációellenes csoportok ezt nyilván nem hagyhatják szó nélkül, de a rendőrség sem - mindenfajta demonstráció illegális lesz, és Ausztria még az schengeni egyezményt is felfüggeszti erre az időre, hogy könnyebben megállítsák a találkozóra igyekvő tüntetőket.