Piroska
-1 °C
5 °C

Vádat emeltek egy magas rangú rendőr ellen a genovai túlkapások miatt

2001.08.09. 18:20
Súlyos testi sértés címén vádat emelt a genovai ügyészség a körzetileg illetékes terroristaellenes rendőrség főnökhelyettese ellen a Nyolcak csúcstalálkozójának idején lezajlott összecsapások kivizsgálásának keretében.
Alessandro Peruginit azután sújtotta a vádhatóság intézkedése, hogy annak emberei megnéztek egy videokazettát, s ezen látható, amint a civil ruhás vezető rendőr előbb hátralép, majd belerúg egy már földön fekvő és más rendőrök által alaposan helybenhagyott tüntető fejébe.

Nápoly és Róma sem akar csúcsot rendezni
Miután az olasz rendőrség vezetője egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt elismerte, hogy a karhatalom túlzott erőt alkalmazott a tüntetőkkel szemben a genovai G8-as csúcs során, a nápolyi polgármester asszony felszólította a NATO-t, keressen más helyszínt a védelmi miniszterek szeptemberre tervezett találkozójának. "Genova emléke még mindenkiben élénken él. Támogatom a békés tüntetéseket, de az is a feladatom, hogy megóvjam Nápoly városát az erőszaktól" - indokolta kérését Rosa Jervolino polgármester asszony.

Berlusconi olasz miniszterelnök közölte: kormánya azt fontolgatja, hogy egy Afrikai országban kellene megtartani a Rómába tervezett élelmezési ENSZ-fórumot. Berlusconi ezt a genovai G8-as csúcson láttott erőszakkal indokolta. Az olasz kormányfő azt mondta: az afrikai országok támogatják az ötletet.

Perugini az első rendőrvezető, aki ellen vádat emelnek a genovai csúcs idején alkalmazott hatósági erőszakkal kapcsolatban. Egy tüntető meghalt, és több százan megsebesültek a globalizációellenes mozgalmak és a rendvédelmi erők összecsapásaiban. A halálos lövést leadó csendőr ellen emberölés miatt emeltek vádat, ő azonban katonai szolgálatát töltő sorozott, nem pedig rendőrségi vezető. A fegyelmi intézkedések sorában Claudio Scajola belügyminiszter három rendőrségi hivatalnokot váltott le arról a posztjáról, amelyet a genovai események idején betöltött.

Fokozódik a nyomás a rendőrség számonkérésére

A globalizációellenes megmozdulások német szereplői közül öten kedden feljelentették az olasz rendőrséget. Az olasz városban őrizetbe vett, jelenleg a vogherai börtönben lévő fiatalok, négy diáklány és egy fiútársuk súlyos bántalmazás, kínzás és személyes szabadság indokolatlan korlátozása miatt perlik az itáliai hatóságokat.

Halálosan megfenyegette az olasz rendőrség első emberét a Vörös Brigádok szélsőbaloldali szervezet - tájékoztatott kedden a csendőrség. "De Gennaro, halott vagy" - áll azokon a röplapokon, amelyekből egy adagot Róma északi részében, egy metróállomás közelében találtak járókelők. Az ügyben a tartományi csendőrség kezdte meg a vizsgálatot. "A megölt társakért nem elég a gyász, mindannyian sírni fogtok" - fenyegetnek a röplap szerzői a genovai nyolcas csúcsra utalva, amelynek idején globalizációellenes tüntetők és rendőrök heves összecsapásokban mérték össze erejüket, s egy tüntetőt agyonlőttek. Gianni de Gennaro rendőrfőnök azóta is a támadások kereszttüzében áll a tüntetések túlságosan erőszakos leverése miatt.