Alfréd
-2 °C
2 °C

Hazatér az amerikai kémrepülő legénysége

2001.04.11. 22:01
A kínai hatóságok szerdán bejelentették: "humanitárius" megfontolásokból hazaengedik az EP-3 kémrepülőgép 24 fős személyzetét. A bejelentés előtt a kínai média alaposan felkészítette a lakosságot a hírre. A diplomáciai egyeztetés április 18-án folytatódik: akkor döntenek a repülő hazatérési részleteiről, illetve a baleset körülményeit próbálják tisztázni.

A kínai hatóságok szerdán bejelentették, hazaengedik a 11 napja Hajnan-szigeten tartózkodó EP-3 kémrepülőgép 24 fős legénységét. A kínai hatóságok az amerikaiak délelőtt elküldött levelére válaszoltak, melyben az amerikaiak nem kértek ugyan bocsánatot, de "nagyon sajnálatosnak" nevezték az incidenst. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint "humanitárius megfontolásokból" engedik szabadon a repülő legénységét, de csupán a szükséges formalitások rendezése után.

A részletek nem ismertek

Az sem ismert, hogy a sérült gép hogyan tér vissza Amerikába: elképzelhető, hogy technikusokból álló csoport érkezik a szigetre, hogy megjavítsák a gépet, majd így az "saját erejéből" fog hazatérni. A CNN viszont azt tartja valószínűnek, hogy a gépet egy hajóra pakolják, a legközelebbi amerikai támaszpontra szállítják, és ott javítják meg.

A bizonytalanságok mellett az amerikai hatóságok már előkészítették azt a charter járatot, mely hazahozná a kémrepülőgép legénységét. A szabadulás hírére George W. Bush elnök rövid washingtoni beszédében elmondta, hogy a legénység hazaszállítása gyors lesz. Az amerikai elnök újból hansúlyozta, hogy sajnálja a kínai pilóta halálát.

Az állami média felkészítette a kínaiakat a kiszabadítás hírére

A kínai állami sajtó szerdán felkészítette a közvéleményt az amerikai gép legénységének kiszabadításának hírére. Colin Powel külügyminiszter sajnálatot kifejező szavait nem hivatalos bocsánatkérésként értékelték, holott a külügyminiszter a kínai pilóta elvesztése miatt fejezte ki sajnálatát. A kínai média ugyanakkor azt is ismertette, hogy az amerikaiak elismerték, hogy megsértették a kínai légteret, de azt nem részletezik, hogy a légtér megsértése a nemzetközi légtérben történt baleset után következett be.

A diplomáciai tárgyalások folytatódnak

A diplomáciai vitának azonban még nincs vége. A két fél április 18-án találkozik a baleset körülményeit tisztázni, illetve a gép elszállításának részleteit megbeszélni. A legénység szabadon engedésekor Chen Ci, Hainan tartományának külügyi felelőse azt mondta, Peking azt szeretné, hogy a kínai partok közelében zajló amerikai felderítő repüléseknek vessenek véget. Az amerikaiak azonban nem szeretnének lemondani a erről, mondván, saját nemzetbiztonságuk érdekében végzik azokat.

Washington is magyarázkodik

Washingtonnak nincs miért bocsánatot kérnie Kínától a kémrepülőgép esetével összefüggésben - jelentette ki a Párizsban tartózkodó Colin Powell. Az amerikai diplomáciai vezetője szerint ha a Bush-kormányzat az "őszinte sajnálkozás" kifejezésén túl még meg is követné Pekinget, akkor azt ismerné el, hogy hibát követett el, amiért felelősséget vállal. "Mi azonban semmi rosszat nem tettünk, s ezért nem is kérhetünk bocsánatot" - hangoztatta párizsi sajtóértekezletén az amerikai külügyminiszter.

Powell elégedetten nyugtázta, hogy az Egyesült Államok és Kína megállapodott a 11 napja leszállásra kényszerült kémrepülőgép személyzetének hazajuttatásáról, és kormánya nevében sajnálkozásának adott hangot a kínai vadászgép pilótájának halála miatt, s azért is, hogy az amerikai gép engedély nélkül hatolt be a kínai légtérbe a légi incidens utáni kényszerleszállás során. "Sajnáljuk, ami történt, de elégedettek is vagyunk azzal, amit (az amerikai pilóta) tett" - mondta a washingtoni diplomácia feje. Powell a balkáni összekötő csoport külügyminisztereinek tanácskozására érkezett a francia fővárosba néhány órával korábban. Csütörtökön délelőtt orosz kollégájával, Igor Ivanovval tárgyal.