Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Kihallgatják az amerikai legénységet

2001.04.12. 10:35
A csendes-óceáni Guám-szigetére vitték a kínai Hajnan-szigetéről az amerikai repülőgép 24 fős legénységét. A legénységet három napig Hawaii-szigetén hallgatják ki a baleset körülményeiről. A kínai sajtó ünnepel, többhasábos címekben hozták, hogy "Amerika bocsánatot kért". A CNN stábját a kínai rendőrség letartóztatta, mert élőben közvetítették a legénység hazatérését, az incidens ellenére a nyugati újságírók mozgási szabadságát nem korlátozták.

A húsvéti ünnepeket már biztosan családjukkal együtt fogja tölteni az EP-3 amerikai felderítőgép legénysége, miután szerdán a kínai hatóságok "humanitárius megfontolásokból" hazaengedték őket. Az amerikai kormány egy Continental Boeing 737 charter-járatot küldött a legénységért, és az amerikai területnek számító Guám-szigetére vitték őket.

Szakemberekből álló csapat kísérte a legénységet

A gépen egy titkosszolgálati ügynökökből, orvosokból és pszichológusokból álló csapat várta a 21 férfit és három nőt. Guám-szigetén csupán felfrissül a legénység, négy-öt órásra tervezett ott-tartózkodásuk alatt megmosdanak, esznek és felhívják családtagjaikat. Az amerikaiak Hawaii-szigetére viszik a legénységet, ahol két-három napig hallgatják ki őket a baleset és a fogvatartás körülményeiről.

Mind a két fél győzött

A diplomáciai holtpontról való elmozdulást mind a két fél saját győzelmeként ünnepelte. George W. Bush nemzetbiztonsági tanácsadójának, Condoleezza Rice-nak gratulált - mikor a legénységet szállító gép elhagyta Hajnan-szigetét. Az elnök büszke arra, hogy felelősségvállalás és bocsánatkérés nélkül is sikerült hazahozatni a legénységet.

A kínai sajtó azonban másképp látja a dolgot. A Beijing Morning Post többhasábos címe szerint "Amerika végre bocsánatot kért", mondván, hogy az amerikaiak bocsánatkérő levelet küldtek a kínai hatóságokhoz.

A kémrepülőgépről április 18-án döntenek

Az ügynek korántsincs vége, mivel az EP-3 felderítőgép még mindig Hajnan-szigetén van. Április 18-ra tervezik a legkorábbi találkozót, melynek fő témája lesz a gép visszajuttatása. A kémrepülőgép titkos hadászati felszereléseket is tartalmazott, azokat a gép személyzete a kényszerleszállás alatt megsemmisíthette. Hogy mennyi és milyen titkos felszerelések juthattak a kínaiak kezébe, az a legénység kihallgatása után kiderül. Az elképzelhető, hogy a kínai mérnökök alaposan megvizsgálták a gépet.

A kínaiak és a sajtó

A CNN stábja videotelefonon keresztül közvetítette az amerikai legénységet elszállító gép startolását, mikor kínai rendőrök megszakították a közvetítést. A forgatásra engedélyt kellett volna kérni a kínai hatóságoktól, ám a CNN stábja nem tett eleget ennek a kötelezettségnek. A forgatócsoportot egy helyi rendőrőrsön hallgatták ki, majd négyórányi fogvatartás után elengedték őket. Az incidens ellenére a CNN kínai tudósítója úgy véli, a kínai hatóságok meglepően elnézőek voltak a nyugati újságírókkal szemben. Nagyon sok újságíró érkezett úgy Hajnan-szigetére, hogy előzőleg nem jelentkeztek be a hatóságoknál, mégis szabadon dolgozhattak.