Valér
4 °C
8 °C

Lemondott mandátumárol Sonia Gandhi

2006.03.23. 13:34
Vezére nélkül kell folytatnia a parlamenti munkát az indiai kormánypártnak. Sonia Gandhi parlamenti mandátuma mellett a kormány tanácsadó testületében is dolgozott, ezt pedig tiltják az indiai törvények, így lemondásra kényszerült.

Lemondott parlamenti mandátumárol Sonia Gandhi, a kormányzó Kongresszus Párt vezetője Indiában, jelentette a BBC. Gandhit azzal vádolták, hogy egy másik állami tisztségéért is fizetést kap, ami az indiai törvények szerint illegális. Gandhi másik posztjáról, a kormány mellett működő nemzeti tanácsadó testületi (NAC) tagságáról is lemondott.

Bár Gandhi állítása szerint ingyen dolgozott a NAC-nak, kényszerhelyzetbe került, hiszen pártja egyik szövetségese pár hete ugyanezen okokból kényszerült lemondani felső házi tagságáról, írja a BBC.

Gandhi szerint két napja lejárató kampány folyik ellene, amiben arról akarják meggyőzni a választókat, hogy ő saját játékszereként használja a parlamentet és a kormányt. Lemondásával nem kíván visszavonulni a politikától, a következő választásokon ismét megmérettetné magát. Gandhi már a Kongresszus Párt győzelmét hozó választások után is taktikázott, amikor hosszas viták után végül nem vállalta a miniszterelnökséget.

A BBC tudósítója szerint Gandhi kényszerű lemondása komoly csapás a Kongresszus Pártnak, ami befolyásolhatja a következő választások kimenetelét. Az sem vet jó fényt a kormánypártra, hogy a napokban, még a Gandhi-botrány kirobbanása előtt kezdték meg annak a törvénymódosításnak a tárgyalását, ami eltörölné a hivatalhalmozást tiltó szabályokat.

Az ellenzéki hindu nacionalisták (BJP) és a Kongresszus Párt baloldali szövetségesei is azzal vádolták Gandhi pártját, hogy a törvénymódosítást a pártvezérre szabták, jelentette a BBC.