Kijev: Gongadze gyilkosságát nem rendelték meg

2001.05.15. 19:12
Jurij Szmirnov ukrán belügyminiszter kedden bejelentette, hogy felderítették Georgij Gongadze újságíró meggyilkolásának ügyét. A rendelkezésre álló bizonyítékok - közöttük tárgyi jellegűek - arra utalnak, hogy "véletlen, mindennapi" bűncselekmény történt.
"A gyilkossághoz vezető helyzet spontán alakult ki, és senki sem rendelte meg azt" - pontosított Jurij Szmirnov. A miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre valamennyi részletről nem számolhat be, de kijelentette, hogy minden felelősséget vállal a bűncselekmény felderítéséért.

'A rendőrség letartóztatta a gyilkosok gyilkosait'

Georgij Gongadze
Jurij Szmirnov tájékoztatása szerint a gyilkosok ketten voltak. Jelenleg már nincsenek az élők sorában, de számos bizonyíték utal rájuk. A rendőrség letartóztatta a gyilkosok gyilkosait. Mint mondta, az egész csoport egy közismert alvilági személyiséggel állt kapcsolatban.

Jurij Szmirnov megerősítette, hogy a csoport egyik tagját áprilisban tartóztatták le, és ő árulta el, hogy a gyilkosokat nyaralójának területén ásták el. Hozzátette, hogy a főügyészség számos szakértői vizsgálatot végeztet el, értékeli az ügyet, és pontot tesznek annak végére.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda című internetes kiadvány vezetője tavaly szeptember 16-án tűnt el útban kijevi otthona felé. Novemberben egy fej nélküli, maró savval leöntött holttestet találtak a Kijev melletti tarascsai erdőben. A főügyészség orosz szakértőkkel elvégeztetett DNS-vizsgálatok alapján februárban jelentette be hivatalosan, hogy a "tarascsai holttest" Georgij Gongadze földi maradványa.

Az ellenzék egy volt biztonsági tiszt által állítólag az elnöki irodában titokban készített hangfelvétel alapján azzal vádolta Leonyid Kucsma elnököt, hogy ő rendelte meg az újságíró "eltávolítását".  • Tippek
  • Személyi kölcsön