Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Újabb zavargások Görögországban

2008.12.08. 13:53
Újabb zavargások kezdődtek hétfőn Görögországban, ezúttal Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában. Mintegy 300 egyetemista és gimnazista autókat rongált meg és kirakatüvegeket tört be. Athén belvárosában 300 tüntető ellen indítottak rohamot a rendőrök.

Görögországban szombat óta pattanásig feszült a légkör, miután egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút, aki társaival rátámadt egy rendőrautóra. Szalonikiben hétfőn délelőtt a városközpontban egy rendőrségi épületnél voltak erőszakos cselekmények, de a rendőrök nem avatkoztak közbe.

Kora este Athén belvárosában 300 tüntető diák ellen vetették be a rohamrendőröket. A még csak éppen gyülekező csoport ellen könnygázt is bevetettek.

Az előző nap kétezer fiatal rongált meg kereskedelmi és banképületeket, valamint autókat a fiatalkorú lelövése miatti felháborodásában. A város egyetemét a diákok elfoglalták, és a rektorátus legalább két napra bezárta az oktatási intézményt.

Hétfőn országszerte szünetelt az oktatás Görögország iskoláiban. A 15 éves diák halála miatti tiltakozás jeleként az intézményekben szerdáig nem lesz tanítás - közölte Kosztasz Maniatisz, a középiskolai tanárok szakszervezeti szövetségének főtitkára. A kulturális minisztérium a keddet gyásznappá nyilvánította.

Athénban hétfőn reggel a kommunista párt rendezett a városközpontban tüntetést. Incidens nem történt, mintegy 150 pártaktivista skandált rendőröket szidalmazó jelszavakat. A Radikális Baloldali Szövetség (Syriza) délutánra az Athéni Egyetem elé szervezett tüntetést. A felsőoktatási intézmény tanárai háromnapos munkabeszüntetést kezdtek a 15 éves fiú megölése körülményeinek feltárását követelve.

Vasárnap a görög belügyminiszter bocsánatot kért a megölt fiú miatt és azt ígérte, hogy példásan megbüntetik a gyilkos lövéseket leadó rendőrt. A miniszter felajánlotta a lemondását is, ezt azonban a miniszterelnök nem fogadta el.

K EPA20081207099

Vasárnap több ezer fiatal vonult az utcára, és csapott össze a rendőrséggel Athénban, Szalonikiben, Patraszban, valamint Kréta és Korfu szigetén. Harmincnál is több üzletet, tucatnyi bankfiókot és autókat gyújtottak fel a tüntetők csak a fővárosban. Hosszú ideje nem volt példa ilyen súlyos rendbontásra Görögországban.

"Egyenruhás gyilkosok" - skandálták a tüntetők. Az ügyészség szándékos emberölés miatt indított eljárást a fiúra lövést leadó rendőr és annak egy kollégája ellen. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök a nyilvánosság előtt bocsánatot kért a megölt fiú apjától.

A halálos lövést leadó rendőr állítása szerint csak figyelmeztető szándékkal, nem célzottan használta fegyverét, s az egyik lövedék valamin megpattanva találta el a 15 éves fiút. Ennek dacára eljárás indult a kemény fellépése miatt kollégái körében csak Rambo néven ismert egyenruhás ellen. Ügyvédje hétfőn visszalépett a megbízástól, leszögezve: ilyen védencet lelkiismereti okból nem képviselhet a bíróság előtt.