Gerzson
-3 °C
2 °C

Zavargások Gotovina letartóztatása miatt

2005.12.09. 11:11
Kapcsolódók (8)
A háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok spanyolországi őrizetbe vétele után a zágrábi kormányrezidenciát is megrohamozták a tüntetők.

Számos horvát városban voltak tiltakozó megmozdulások a háborús bűntettekkel vádolt Ante Gotovina tábornok őrizetbe vétele miatt.

Életút
Ante Gotovina 1955 október 12-én született.
Harcolt a francia idegenlégióban.
A horvát csapatokat vezette Krajna 1995-ös visszafoglalásánál.
Nyugállományba vonul 2000-ben.
Háborús bűnökkel gyanúsítják 2001-ben.

A fővárosban, Zágrábban csütörtök este horvát zászlókkal felvonuló több száz tüntető - főként háborús veteránok és fiatalok - "hazaárulónak" bélyegezték a hágai Nemzetközi Törvényszékkel együttműködő Ivo Sanader horvát miniszterelnököt, elítélték kormányát, és hangosan éltették a Kanári-szigeteken néhány órával korábban őrizetbe vett tábornokot.

Kőzápor a rezidenciára

A zágrábi felvonulás a városközponton keresztül a kormányrezidenciáig megőrizte békés jellegét, de itt a tüntetők áttörték a kordonokat és összetűztek a rendőrséggel. A kirobbant verekedésben kőzápor zúdult a kormány épületére, de az erősítést kapott rendőrök végül feloszlatták a tömeget, s öt tüntetőt őrizetbe vettek.

Gotovina szülővárosában, Pakostanéban a helyi lakosok égő abroncsokból útzárat emeltek a közeli autósztrádán, de a barikádot a rendőrök és a tűzoltók vízágyúk bevetésével elsöpörték.

Az 1991-95-ös háborús veteránok szövetsége vasárnapra tiltakozó tömeggyűlést hirdetett meg Splitbe. Gotovina a horvátországi háború idején 1993 elejétől 1996-ig a spliti katonai körzet parancsnoka volt.

Most wanted
Radovan Karadzsics: a bosznia szerb politikai vezetőt etnikai tisztogatással vádolják
Ratko Mladics: a bosznia szerb vezetőt a srebrenicai mészárlás elkövetésével vádolják
Zdravko Tolimir: Ratko Mladics beosztottja, köze lehet a srebrenicai mészárláshoz
Goran Hadzic: a krajnai szerbek egykori vezetője
Stojan Zsupljanin: boszniai szerb parancsok, Banja Luka környékén elkövetett háborús bűnökkel vádolják

Örökre eltávolították

A horvát tábornok ellen a törvényszék 2001-ben emelt vádat háborús bűncselekmények miatt, amelyeket állítólag a horvátországi szerbek ellen követett el az 1991-95-ös horvát-szerb háborúban.

A vádirat szerint Ante Gotovina, a horvát hadsereg spliti körzetében állomásozó csapatok parancsnokaként ötlötte ki azt, hogy erőszakkal és örökre eltávolítja a szerb lakosságot Krajina térségéből.

Gotovina letartóztatása ugyanakkor jelentősen meggyorsíthatja Horvátország EU-csatlakozását.