Bernadett
-2 °C
4 °C

Szaakasvili vezet a grúz elnökválasztáson

2004.01.04. 18:48
Mihail Szaakasvili vezet a Grúziában vasárnap megtartott elnökválasztáson - derült ki a szavazóhelyiségből kilépők nyilatkozataiból. A Sevardnadze elleni mozgalmat vezető politikus máris bejelentette választási győzelmét.
Az exitpol eredménye azt jelzi, hogy Szaakasvili akár a szavazatok több mint nyolcvan százalékát is megszerezhette. Az országos választási bizottság eddig nem közölt adatokat.

"Az én népem vagytok a győztesek"

A grúz televízió egy brit támogatást élvező nem kormányszintű szervezetre hivatkozva azt közölte közvetlenül az urnák zárása után, hogy Szaakasvili a voksok 85,6 százalékát kapta, s földcsuszamlás szerű győzelmét jósolják más közvélemény-kutatók is.

Mihail Szaakasvili az előrejelzések nyilvánosságra hozatala után köszönetet mondott a választóknak és kijelentette: "Nem én nyertem a választást, ti, az én népem vagytok a győztesek".

Érvényes

A választás érvényes volt, ugyanis a részvételi arány már a délutáni órákban meghaladta az ötven százalékot. Zurab Csiaberasvili, a központi választási bizottság elnöke Tbilisziben tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy helyi idő szerint 17 óráig 1 millió 203 ezer ember adta le szavazatát, akik közül előzetesen mintegy 1 millió százezret vették fel a választási jegyzékbe. A listákra január 3-ig összesen 1 millió 760 ezer választópolgár neve került fel.

Nino Burdzsanadze asszony, ügyvezető államfő az abháziai és dél-oszétiai helyzet rendezését nevezte a legsürgetőbbnek, amikor vasárnap újságírókat fogadott. Ez az ország minden egyes polgára és új vezetése számára első számú feladat - fogalmazott. Burdzsanadze a gazdasági helyzet javítását, a korrupció elleni harcot emelte ki azok közül a feladatok közül, amelyek megoldása elősegíti Grúzia talpra állását.

Kisebb szabálytalanságok

Az elnökválasztás rendben és nyugalomban folyt. A külföldi megfigyelők tapasztalatai szerint egyes kisebb szabálytalanságoktól eltekintve demokratikus és tiszta a jelenlegi grúziai elnökválasztás - jelentette ki Eörsi Mátyás parlamenti képviselő, a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője, aki az Európa Tanács megfigyelői delegációjának vezetőjeként Tbilisziben tartózkodik.

A szavazatszámlálás megkezdése után az első részeredményeket várhatóan közép-európai idő szerint vasárnap éjfél tájban, a végeredményt pedig két nap múlva teszik közzé.