Bernadett
0 °C
4 °C

Szelleműzés miatt felbomlott a grönlandi kormány

2003.01.10. 21:50
A miniszterelnöki hivatal vezetője szelleműzőt szerződtetett a főváros, Nuuk központjában levő kormányhivatalok ártó szellemektől, "negatív energiáktól" való megtisztítására. A koalíció másik tagja tiltakozásul felmondta a szövetséget.
Szelleműzés okozta a grönlandi kormánykoalíció vesztét. A baloldali IA párt pénteken tiltakozásul felmondta a koalíciót Hans Enoksen kormányfő Siumut nevű szociáldemokrata pártjával, mert a miniszterelnöki hivatal vezetője, Jens Lyberth szelleműzőt szerződtetett a főváros, Nuuk központjában levő kormányhivatalok ártó szellemektől, "negatív energiáktól" való megtisztítására. A kormányfő a koalíciós partner követelése ellenére sem volt hajlandó leváltani babonás hivatalvezetőjét.

Az IA inkább a jobboldaliakat választja a szelleműzők helyett

Pedig Lyberth csak jót akart a szelleműző felfogadásával: saját szavai szerint javítani akarta az együttműködés nem mindig zavartalan légkörét a helybeli és a dán állami hivatalnokok között. A Dániához tartozó, 50 ezer lakosú sarkvidéki sziget, Grönland autonóm kormánya messzemenőkig önállóan intézi ügyeit, még kül- és biztonságpolitikájában is nagyrészt szabadon dönthet. Grönland védelmi és pénzügyeit viszont Dániából intézik, s a sziget erősen rá van utalva a Koppenhágából érkező tetemes pénzügyi segélyekre.

Az IA most két jobboldali párthoz közeledik, velük próbál inkább koalícióra lépni "a szelleműzők pártja" helyett - jelentette a dpa hírügynökség.