Antigravitációs kísérletek Angliában

2000.03.29. 16:22
Antigravitációs kísérletekbe kezd a BAe Systems. A projekt ahhoz a NASA-programhoz hasonlítható, ami új típusú űrhajóhajtási elvek keresésére született. 1996-ban egy orosz tudós már beszámolt sikeres antigravitációs kísérletről, de a fizikusok nagy többsége nem fogadja el eredményeit, és kizártnak tartja az ilyen irányú kutatások sikerét.

A BAe Systems, ami annak idején a British Aerospace és a Marconi Electronic Systems egyesüléséből jött létre megerősítette, hogy antigravitációval foglalkozó kutatóprogramot indít. A Greenglow projekt a NASA Breakthrough Propulsion Physics (áttörés a meghajtás fizikájában) programjához hasonlíthat.

Az antigravitációs eszköz működése

A NASA programja több célt is kitűzött maga elé. Olyan (űrhajó-)meghajtási elvet szeretnének találni, ami nem igényel nagymennyiségű üzemanyagot, illetve amellyel az elképzelhető legnagyobb sebességet lehet elérni. Ezen kívül olyan energiatermelési módszert szeretnének kidolgozni, amivel az ilyen eszközök energiaigénye kielégíthető.

Az angol projekt különböző területen dolgozó fizikusokat gyűjt össze, és a fizika, a gravitáció alapvető törvényeit kezdené ki. De ha bármely kutatása eredményre vezetne, akkor annak drámai hatásai lehetnek. Antigravitációs eszközök elvileg megkönnyítenék a repülők és űrhajók felemelését, vagy életre hívnák az autók új generációját.

Sikeres antigravitációs kísérletről először egy orosz fizikus számolt be a Phisica C nevű újság egy 1992-es számában. A fizikustársadalom nem vette komolyan, de Jevgenyij Podkletnov azt állította, hogy olyan eszközt készített, ami "leárnyékolja" a gravitációt. Az eszköz egy folyékony héliumba vagy nitrogénbe helyezett szupravezető gyűrűből áll. Az erős mágneses mezőbe helyezett gyűrű 5000 rpm-es fordulatszámon pörög és a fölé helyezett tárgyak állítólag 2 százalékot vesztettek súlyukból.

Podkletnov társa, a finn Petri Vuorinen, akivel együtt kísérleteztek a tamperei egyetemen, később visszakozott és tagadta, hogy ilyen kísérletekben vett volna részt.

A fizikusok többsége úgy tartotta, hogy a súlyveszteség a mágneses tér vagy a légmozgás következménye. A tudósok nagy része azt gondolja, hogy ezek a kutatások eleve kudarcra vannak ítélve, a fizika ilyen alaptörvényeit nem lehet meghaladni. Bob Park az Amerikai Fizikus Társaság tagja szerint az ilyen kísérleteknek egyszerűen semmi esélyük a sikerre.  • Bérelnék
  • Bankszámla